PREDSJEDNIK NES-A

Ogrešević se sastao sa operativnim komadantom EUFOR-ovih operacija

General Brajs Hudet posjetio Cazin

E. Ć.

Ogrešević i Hudet

Foto: nes


General Brajs Hudet (Brice Houdet), operativni komandant EUFOR-ovih operacija, posjetio je danas Cazin gdje ga je primio gradonačelnik ovog grada i predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) Nermin Ogrešević

Osim informacija o dostignutom stepenu razvoja ovog dijela BiH, razgovaralo se i o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji. Dobiti informacije iz prve ruke – glavni je razlog današnjeg dolaska generala Hudea iz Brisela u Cazin.

- Razlozi zbog kojih sam došao je procijena sigurnosne situacije u zemlji. Razgovarajući na terenu sa ljudima mogu dobiti sliku kakva je realna situacija i na osnovu toga donosim odluke za EUFOR. Sigurnost i mir su najvažniji za ljude ove zemlje i toliko ih žele. Ja donosim odluke u Euforovoj operaciji Altea i ne želim donijeti nikakvu odluku koja je zasnovana na pogrešnoj procjeni situacije i zato smatram da je važno da imam prave informacije - istakao je general Hudet.

  • S današnjeg sastanka

    S današnjeg sastanka

    Foto: nes


Bio je ovo otvoren razgovor o svim aktuelnim bh. temama, sigurnosnoj i političkoj situaciji prvenstveno, ali i o dostignutom stepenu razvoja Cazina i perspektivi ovog kraja. Jedinstvena je želja i cilj kojem treba težiti – očuvanje mira i stabilnosti.

- Naravno da je u središtu interesovanja bila sigurnosna situacija u BiH. Ono što je najvažnije istaknuti jeste jasno opredjeljenje EUFOR-a da će biti sve učinjeno da se mir i sigurnost sačuvaju. Bio je ovo temeljit i opsežan sastanak u kojem smo se dotaknuli i svih ostalih tema i svakako sam zadovoljan što smo danas imali priliku ugostiti ovako visoku delegaciju i razmijeniti mišljenja o svemu - kazao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

- Saslušao sam gradonačelnika Ogreševića i ono što on ima reći o situaciji u Cazinu i globaloj situaciji i vraćam se na svoj posao zadovoljan jer zaključak je da je sigurnosna situacija dobra, da lokalni domaći organi rade svoj posao i drže situaciju pod kontrolom, a mi svi znamo kolioko je važno da imamo mir - rekao je general Hudet.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Policije, Crvenog križa i Euforovog LOT tima stacioniranog u Cazinu.

Više o temi Nermin Ogrešević

NA VRH

Podijeli članak na