RIJEČ STRUKE

Dr. Zarema Obradović, epidemiologinja: Omikron treba uzeti ozbiljno, sposoban je da mutira i to je problem

Ona je istakla da se preporučuje, barem dok se omikron ne ispita skroz, pooštravanje epidemioloških mjera

Dr. Obradović: Informacije pomalo kontradiktorne. Avaz

Piše: Z. Karić

6.12.2021

Novi soj koronavirusa omikron u svijetu je izazvao veliku zabrinutost jer se još ne zna koliko je opasan. Prema riječima dr. Zareme Obradović, epidemiologinje, informacije koje dolaze do nas u vezi s novim sojem koronavirusa su pomalo kontradiktorne.



Globalna prijetnja

- Definitivno se radi o novom soju koronavirusa, a to je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je navela da je u pitanju novi soj koji treba uzeti ozbiljno jer se očekuje da može predstavljati globalnu prijetnju. Međutim, kolege iz Južnoafričke Republike, gdje je omikron prvi put detektiran, navode da se radi o blagim slučajevima oboljenja. To je malo kontradiktorno s izvještajem o broju hospitalizacija jer se na tom području naglo povećao broj hospitaliziranih. Ako su blage kliničke slike, zašto ih onda smještaju u bolnice – kaže dr. Obradović za portal „Avaza“.


Promjena virusa

Iako još nema dovoljno podataka o omikronu, dodaje dr. Obradović, ono što se zna jeste da je u pitanju novi soj koji je vrlo sposoban da mutira i to je ono što je problem.

- Ne znamo na šta će se mutacije odraziti. Da li će se odraziti možda na bolju otpornost virusa na vakcine pa možda vakcine neće djelovati ili će se odraziti na slabljenje virusa, što bi nam bilo drago. Nisu mutacije uvijek nešto što je štetno za ljude, to je promjena virusa i nekada te mutacije mogu dovesti do slabljenja virusa – ističe dr. Obradović.

Kako je dodala, preporučuje se, barem dok se omikron ne ispita skroz, pooštravanje epidemioloških mjera, kao i restrikcija putovanja, pogotovo u ovo doba godine, kada je vrijeme praznika i velikih okupljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.