IMENOVANJA

Velika Britanija na Balkan šalje novog specijalnog izaslanika

Bosna i Hercegovina suočava se s najvećom egzistencijalnom prijetnjom od završeta rata te da postoje realni izgledi za produbljivanje podjela i konflikta, istaknuto je iz britanske vlade

Stjuart Pič. AFP

E. Ma.

2.12.2021

Britanska vlada imenovala je Stjuarta Piča (Stuart Peach) koji je ranije bio na visokim vojnim pozicijama, za britanskig izaslanika za Zapadni Balkan.

U odluci koju je potpisao premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) navedeno je da razlog ovog imenovanja posvećenost ove države stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana.

Kako su saopćili iz britanske vlade, Pič će biti izaslanik nakon što je ranije ove godine odstupio s pozicije predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a. 


Podrška Šmitu

On će raditi sa čelnicima zemalja Zapadnog Balkana, s drugim akterima na ovom području, kao i s britanskim saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, kako bi podržali i osnažili regionalnu stabilnost. Najavljeno je da će podržavati i rad visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Njegovo djelovanje također će podrazumijevati osnaživanje demokratskih institucija i otvorenog društva, i to pomažući u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala te drugih sigurnosnih problema.


Održati stabilnost u BiH

- Podsticat će rješavanje pitanja ratnih zločina i nestalih osoba. Velika Britanija će se nastaviti baviti jednakošću spolova i implementacijom Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja. Stuart će u Bosni i Hercegovini nastaviti podržavati visokog predstavnika koji ima punu podršku Velike Britanije. Zajedno s partnerima će podržavati dijalog Srbije i Kosova potpomognut od Evropske unije - nsaopćeno je iz Vlade Velike Britanije.

Kako je istaknuto, Bosna i Hercegovina suočava se s najvećom egzistencijalnom prijetnjom od završeta rata te da postoje realni izgledi za produbljivanje podjela i konflikt. Naveli su i da Velika Britanija nastoji održati stabilnost u Bosni i Hercegovini, a u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.