PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Boris Džonson imenovao specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, pa poručio: Ne možemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama prošlosti

Zapadni Balkan doživljava najveću prijetnju svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednje dvije decenije, kazao je Džonson

N. Aj.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson

Foto: Agencije


Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) je imenovao specijalnog izaslanika za zapadni Balkan kao dio stalne posvećenosti UK stabilnosti i prosperitetu u regionu, navodi se na stranici vlade Velike Britanije.

- Sir Stjuart Pič (Stuart Peach) će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Vojnog komiteta NATO-a, ulogu koju je obavljao od 2018. On je također ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Premijer Boris Džonson je tim povodom poručio: 

- Velika Britanija je duboko posvećena evropskoj sigurnosti. Zapadni Balkan doživljava najveću prijetnju svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednje dvije decenije. Imamo odgovornost da učinimo sve što možemo da očuvamo dobitke postignute mirom i dijalogom – ne možemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost Sir Stjuarta ojačat će međunarodne napore u zaštiti mira i promoviranju euroatlantskih integracija u ovom ključnom regionu.

NA VRH

Podijeli članak na