PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Boris Džonson imenovao specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, pa poručio: Ne možemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama prošlosti

Zapadni Balkan doživljava najveću prijetnju svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednje dvije decenije, kazao je Džonson

Premijer Velike Britanije Boris Džonson. Agencije

N. Aj.

2.12.2021

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) je imenovao specijalnog izaslanika za zapadni Balkan kao dio stalne posvećenosti UK stabilnosti i prosperitetu u regionu, navodi se na stranici vlade Velike Britanije.

- Sir Stjuart Pič (Stuart Peach) će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Vojnog komiteta NATO-a, ulogu koju je obavljao od 2018. On je također ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Premijer Boris Džonson je tim povodom poručio: 

- Velika Britanija je duboko posvećena evropskoj sigurnosti. Zapadni Balkan doživljava najveću prijetnju svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednje dvije decenije. Imamo odgovornost da učinimo sve što možemo da očuvamo dobitke postignute mirom i dijalogom – ne možemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost Sir Stjuarta ojačat će međunarodne napore u zaštiti mira i promoviranju euroatlantskih integracija u ovom ključnom regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.