MOSTAR

U FBiH lani otkrivena 24 slučaja HIV infekcije, od čega je 10 njih razvilo sliku AIDS-a

Od 1994.godine u BiH zabilježeno više od 400 slučajeva

Danas u Mepas Mallu:Besplatno testiranje. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

2.12.2021

U BiH je od 1994.godine otkriveno više od 400 HIV pozitivnih osoba, a na području Federacije BiH zabilježeno je 150 slučajeva.

Ovi podaci su izneseni danas u Mostaru, gdje je u organizaciji Federalnog zavoda za javno zdravstvo organizirano obilježavanje Svjetskog dana HIV/AIDS-a.

Prema riječima prof. dr. Jurice Arapovića, infektologa, u Federaciji BiH su samo prošle godine otkrivena 24 nova slučaja, od čega je njih 10 razvilo kliničku sliku AIDS-a, a jedna osoba je preminula.

- Ova bolest pogađa sve, bez obzira na spol i dob i to je bolest koja zahtijeva našu pažnju svaki dan. Nažalost, osobe koje imaju HIV infekciju su stigmatizirane u našem društvu i tu stigmu ne možemo  odbacivati samo na današnji dan, kada nudimo povjerljivo testiranje, savjetovanje i komuniciranje nego na svakodnevnoj razini - kazao je on.



Dr.Arapović: HIV pozitivne osobe su stigmatizirane. M.Smajkić

Naveo je da dosadašnja terapija, takozvana HAART terapija koja se primijenjuje od 1997. godine polučuje jako dobre rezultate, naša država je osigurala da takvi bolesnici budu liječeni po svjetskim trendovima.




S današnjeg obilježavanja:Testiranje jako važno. M.Smajkić

Dr.Arapović je poručio da je testiranje jako važno i to ne samo onih osoba koje spadaju u rizične skupine, već, općenito, jer, kako je pojasnio, utvrđeno je da ostaje jedan posto nerazjašnjenih okolnosti stjecanja ove infekcije.

Osvrnuvši se na aktuelnu epidemiološku situaciju u vezi koronavirusa i novog soja, dr.Arapović je kazao „da neće biti slova grčkog alfabeta koliko će biti novih sojeva koronavirusa“.

- Prije godinu sam izjavio da nikada nećemo iskorijeniti koronavirusnu infekciju.Ona može biti samo blaža i jenjavati ukoliko se adekvatno cijepimo i procijepimo preko 70 posto. Mi to, nažalost nismo dosegli, a svjedoci smo situacije da dolaze novi sojevi. Stoga, trebamo razmišljati da li ćemo ići na osobnu odgovornost građana i nuditi cjepiva kao do sada ili će se uskoro dogoditi ono što će, možda, Evropska unija pokrenuti da se uvede obavezno cijepljenje - rekao je dr. Arapović.



Danas u Mostaru: Građani zainteresirani. M.Smajkić

Definitivno, nastavio je, ekonomija, stil života i politika, općenito, mora usmjeriti snage na prevenciju ovakve zarazne bolesti.

- Jer, do sada se spoznalo da sve zarazne bolesti koje su vladale, zapravo su promašena teza politike, znanosti i upravljanja takvom bolesti- zaključio je dr.  Arapović.

Inače, u okviru obilježavanja Svjetskog dana HIV-a, a u saradnji sa Asocijacijom infektologa u BiH (AI BiH), Klinikom za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB Mostar), Udruženjem Partnerstvo za zdravlje (PiH), Udruženjem studenata medicine u BiH (BoHeMSA), te studentskim udruženjima Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru građani u Mepas Mallu do 18.30 sati imaju  mogućnost testirati se na hepatitis B, hepatiitis C, HIV i sifilis.

Osim toga, na raspolaganju je i punkt za vakcinaciju protiv Covid-19. U ponudi vakcina dostupne su "Moderna", "Pfizer/BioNTech" i "Sinopharm".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.