INTERVJU ZA N1

Pećanin: Traži se katastrofalna kapitulacija od Izetbegovića i opozicije iz FBiH

U potpunosti se ignoriše urgentna potreba za redefiniranjem ovlasti domova naroda na federalnom i državnom nivou, a koji predstavljaju najefikasnije sredstvo blokade institucija

Senad Pećanin. N1 televizija

E. T. / N1

2.12.2021

Radi se o pregovorima koji će odrediti sudbinu BiH, ali malo informacija koje imamo ukazuju na to da se i ne radi o pravim pregovorima, nego o neprihvatljivom i nemoralnom pritisku na stranku SDA i opoziciju u FBiH, a koji ima za cilj udovoljavanje zahtjevima Milorada Dodika i Dragana Čovića. Umjesto sankcija onima koji su paralisali rad državnih i federalnih institucija - traži se modus kako ih zadovoljiti. Kazao je ovo advokat Senad Pećanin za N1, komentirajući dosadašnji tok pregovora stranih predstavnika sa domaćim dužnosnicima.

- Predstavnici SAD-a i EU traže od Izetbegovića i opozicije FBiH da pristanu na katastrofalnu kapitulaciju pred Dodikom i Čovićem. Osim toga, u potpunosti se ignoriše urgentna potreba za redefiniranjem ovlasti domova naroda na federalnom i državnom nivou, a koji predstavljaju najefikasnije sredstvo blokade institucija - komentariše Pećanin.


Korak od sedam milja ka daljoj etničkoj podjeli BiH

Pojasnio je i zašto su po njemu zahtjevi Dodika i Čovića, ali i efektivna podrška koju imaju od međunarodnih predstavnika neprincipijalna.

- Zato što su u punoj suprotnosti i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, i sa Ustavom BiH i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Istovremeno, zahtjevi su neprihvatljivi jer na temelju diskriminacije, ne samo građana BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, nego i onih građana koji pripadaju konstitutivnim narodima a ne poistovjećuju svoju nacionalnu pripadnost sa političkim opredjeljenjem. Diskriminacijom te većine građana koji nisu dali podršku i legitimitet nacionalnim liderima vrši se dalja etnička podjela - naglašava Pećanin.

No, po njemu su dosadašnji koraci, zapravo i mnogo više od samo nagovještaja dodatne podijeljenosti.

- Drugo, ovo predstavlja korak od sedam milja u daljnjoj etničkoj podjeli BiH, što nesumnjivo opstanak države čini neodrživim, i BiH i region vodi u novi rat. Na kraju, nagrađuje vladajuće korumpirane nacionalne stranke kod sva tri naroda, koji se samo verbalno zalažu za EU integracije BiH, a čine sve da državu čine što dalje od EU - izjavio je Pećanin.

Podrška SAD i EU zahtjevima Dodika i Čovića je nemoralna

Upitan da proanalizira zasebne uloge stranih pregovarača, naš sagovornik naglašava da je podrška SAD-a i EU zahtjevima Dodika i Čovića zapravo nemoralna.

- Ne samo zato što nagrađuju genocid i ratne zločine, već zato što tako nagrađuju i one koji slave osuđene ratne zločince. Ovim podržavaju i lidere čiji su pokrovitelji države koji nemaju isti sistem vrijednosti kao SAD i EU. Na kraju, njihova podrška zahtjevima Dodika i Čovića predstavlja i grubu izdaju principa demokratije i ljudskih prava na kojima počivaju njihove države - rekao je Pećanin.

Po njemu, pozicija koju u Sarajevu prezentiraju predstavnici američke administracije je katastrofalna.

- Posebno je problematičan Palmerov angažman – to je osoba koja je radila na kreiranju rješenja o “razmjeni teritorija” između Kosova i Srbije - govori Pećanin.

Njegova stanovišta je opisao kao kratkovida, te kao ona koja predstavljaju potpunu kapitulaciju pred huliganskim razbijanjem BiH.

- S druge strane, EU sa predstavnicom Ajhorst – želim ukazati na perfidan i podmukao pristup koji ona emituje tokom pregovora u kojima učestvuje. Ona stvara ambijent ucjene za političke aktere i građane BiH koji ne pristaju na daljnji diktat etnoteritorijalizacije BiH. Treba podsjetiti da je BiH opstala i kada nije imala podršku Brisela i EU. I u ovoj situaciji su iste okolnosti kao 1992. godine kada su zapad i Evropa okrenuli leđa BiH. Sada se ponovo stvara pritisak na one koji brane interese većine u BiH – pri čemu se koriste grube ucjene i zastrašivanja - naveo je Pećanin.

Na kraju, osvrnuo se i na ulogu Rusije, za koju tvrdi da ima saradnike i saveznike čak i u nekim zemljama članicama EU, ali i u stavovima američkoj administraciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.