PRIČA O HEROJIMA BOSNE

Enver Imamović objavio novu knjigu: Historijski roman "Pogibija braće Morića"

Historijski događaj se veže za pobune i nemire prouzrokovane teškim društvenim prilikama i političkom nestabilnošću, a glavni likovi su braća Morići. Oni su bili borci protiv društvenih nepravda

E. Ć.

Imamović: Dojmio ga njihov autentični sarajevski mangupluk

Foto: ARHIV


Poznati bh. historičar, prof. dr. Enver Imamović objavio je novu knjigu, historijski roman "Pogibija braće Morića". Imamović u novoj knjizi opisuje važan historijski događaj koji se dogodio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu prije 250 godina. 

Historijski događaj se veže za pobune i nemire prouzrokovane teškim društvenim prilikama i političkom nestabilnošću, a glavni likovi su braća Morići. Oni su bili borci protiv društvenih nepravdi. 

Imamović je u romanu opisao i kako je izgledao onovremeni život Sarajlija. Sve je opisano na osnovi stvarnih događanja zabilježenih u arhivskoj građi, a na kraju knjige je objavio 40 slika u boji onih lokaliteta koje je spomenuo u najnovijoj knjizi.

Jedan od najpoznatijih bh. historičara je objasnio kako su braća Morići, baš poput Husein-bega Gradaševića, bili veliki heroji i borci za Bosnu. Zbog njihovog, kako kaže, autentičnog sarajevskog mangupluka, "Morića han" je postao njihov.

  • Priča o braći Morićima, herojima i borcima Bosne

    Priča o braći Morićima, herojima i borcima Bosne

    Foto: screenshot / kupiknjigu


NA VRH

Podijeli članak na