PODRŠKA PARTNERA

Načelnik Štaba OSBiH Senad Mašović za "Avaz": Uskoro stižu novi helikopteri iz SAD

Jasne su opredijeljenost i posvećenost SAD i NATO-a prema BiH i njenim Oružanim snagama, rekao Mašović

Mašović: Budžetski okvir u BiH najveći problem. Arhiv

Piše: A. Bajramović

2.12.2021

Od početka aktuelne političke krize Oružane snage (OS) BiH na meti su secesionističke politike Milorada Dodika. Zbog blokada institucija otežano je njihovo finansiranje, ali svoj dan pripadnici OSBiH dočekuju s osjećajem ponosa zbog brojnih uspjeha postignutih u još jednoj teškoj godini.


Vojna vježba

Načelnik Štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović rekao je u razgovoru za „Avaz“ da je okvir za djelovanje bh. vojske stvoren odlukama Predsjedništva iz 2006. i 2016. godine.

- Fokus je na ispunjavanju obaveza i oko toga nemamo nikakvu alternativu ili drugačijih pogleda. Pokušavamo da sve političke turbulencije zadržimo van odbrambenog sistema i da se OSBiH ponašaju u okviru zakonom definiranog temelja i izvršavaju svoje zadatke. Imamo podršku od naših strateških partnera i ova situacija u konačnici može doprinijeti boljem i funkcionalnijem okviru, jačem okviru države BiH, što bi dalo mogućnost da se brže iskorači prema EU i NATO-u - kaže Mašović.


Senad Mašović. Arhiv

U tekućoj godini OSBiH egzistirale su u uvjetima otežanog finansiranja, ali tokom cijele godine ispunjavale su sve obaveze.

- Najveći uspjesi su provođenje ocjenjivanja SEL-2 bataljonske grupe lake pješadije. Vježba je pokazala punu interoperabilnost grupe u skladu s NATO standardima i procedurama. U 2022. ulazimo u završni ciklus ocjenjivanja. U ovoj godini, što je možda i kruna saradnje OSBiH i vojske SAD, održana je i vježba koja je prvi put provedena u državi koja nije članica NATO-a. To vrlo jasno govori o opredijeljenosti i posvećenosti SAD i NATO-a prema BiH i njenim Oružanim snagama - dodaje Mašović.


Novi vojnici

Pripadnici OS nastavili su učešće u mirovnim misijama, projektima deminiranja, pružanju pomoći civilnim strukturama. Do kraja godine očekuju prijem novog 231 vojnika, a veoma brzo se očekuje nastavak jačanja kapaciteta.

- Nama je unutrašnji budžetski okvir u BiH najveći problem, ali svakodnevno možemo vidjeti da država i OSBiH imaju jasnu podršku naših strateških partnera. Vrlo brzo očekujemo isporuku novih helikoptera iz SAD, zatim nabavku novih borbenih vozila i borbenih sredstava kroz implementaciju sporazuma s Turskom. Imamo izvanrednu podršku od Velike Britanije u poboljšanju infrastrukture i uvjeta za život i rad i nabavci najsavremenije opreme za provođenje obuke.

Jasna podrška NATO-a

Imamo i jasnu podršku od Njemačke u infrastrukturnim potrebama, a ohrabruje i posljednja odluka od EU koja OSBiH dodjeljuje 10 miliona eura za jačanje kapaciteta deminerskog bataljona.

- Sve to govori da država i OS imaju jasnu podršku ne samo od članica NATO saveza već i od EU - ističe generalpukovnik Senad Mašović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.