PODRŠKA PARTNERA

Načelnik Štaba OSBiH Senad Mašović za "Avaz": Uskoro stižu novi helikopteri iz SAD

Jasne su opredijeljenost i posvećenost SAD i NATO-a prema BiH i njenim Oružanim snagama, rekao Mašović

A. Bajramović

Mašović: Budžetski okvir u BiH najveći problem

Foto: Arhiv


Od početka aktuelne političke krize Oružane snage (OS) BiH na meti su secesionističke politike Milorada Dodika. Zbog blokada institucija otežano je njihovo finansiranje, ali svoj dan pripadnici OSBiH dočekuju s osjećajem ponosa zbog brojnih uspjeha postignutih u još jednoj teškoj godini.

Vojna vježba

Načelnik Štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović rekao je u razgovoru za „Avaz“ da je okvir za djelovanje bh. vojske stvoren odlukama Predsjedništva iz 2006. i 2016. godine.

- Fokus je na ispunjavanju obaveza i oko toga nemamo nikakvu alternativu ili drugačijih pogleda. Pokušavamo da sve političke turbulencije zadržimo van odbrambenog sistema i da se OSBiH ponašaju u okviru zakonom definiranog temelja i izvršavaju svoje zadatke. Imamo podršku od naših strateških partnera i ova situacija u konačnici može doprinijeti boljem i funkcionalnijem okviru, jačem okviru države BiH, što bi dalo mogućnost da se brže iskorači prema EU i NATO-u - kaže Mašović.

  • Senad Mašović

    Senad Mašović

    Foto: Arhiv


U tekućoj godini OSBiH egzistirale su u uvjetima otežanog finansiranja, ali tokom cijele godine ispunjavale su sve obaveze.

- Najveći uspjesi su provođenje ocjenjivanja SEL-2 bataljonske grupe lake pješadije. Vježba je pokazala punu interoperabilnost grupe u skladu s NATO standardima i procedurama. U 2022. ulazimo u završni ciklus ocjenjivanja. U ovoj godini, što je možda i kruna saradnje OSBiH i vojske SAD, održana je i vježba koja je prvi put provedena u državi koja nije članica NATO-a. To vrlo jasno govori o opredijeljenosti i posvećenosti SAD i NATO-a prema BiH i njenim Oružanim snagama - dodaje Mašović.

Novi vojnici

Pripadnici OS nastavili su učešće u mirovnim misijama, projektima deminiranja, pružanju pomoći civilnim strukturama. Do kraja godine očekuju prijem novog 231 vojnika, a veoma brzo se očekuje nastavak jačanja kapaciteta.

- Nama je unutrašnji budžetski okvir u BiH najveći problem, ali svakodnevno možemo vidjeti da država i OSBiH imaju jasnu podršku naših strateških partnera. Vrlo brzo očekujemo isporuku novih helikoptera iz SAD, zatim nabavku novih borbenih vozila i borbenih sredstava kroz implementaciju sporazuma s Turskom. Imamo izvanrednu podršku od Velike Britanije u poboljšanju infrastrukture i uvjeta za život i rad i nabavci najsavremenije opreme za provođenje obuke.

Jasna podrška NATO-a

Imamo i jasnu podršku od Njemačke u infrastrukturnim potrebama, a ohrabruje i posljednja odluka od EU koja OSBiH dodjeljuje 10 miliona eura za jačanje kapaciteta deminerskog bataljona.

- Sve to govori da država i OS imaju jasnu podršku ne samo od članica NATO saveza već i od EU - ističe generalpukovnik Senad Mašović.

Više o temi Senad Mašović

NA VRH

Podijeli članak na