BUDIMO HUMANI

Dječaku Nailu iz Bihaća potrebna i druga operacija očnih kapaka

Problemi s očnim kapcima muče dječaka od rođenja, a njegova najveća želja je da izgleda poput ostalih vršnjaka

Dječak Nail Jakupović. arhiv

L. M.

3.12.2021

Naila Jakupovića, 10-godišnjeg dječaka iz Bihaća, od rođenja prate problemi s očnim kapcima, koji su spušteni i ograničavaju njegov vid, a kako bi se izveo operativni zahvat u Beogradu neophodno je prikupiti novčana sredstva.



Prije dvije godine imao operaciju

Dječakova majka Anela rekla je kako je on u bolnici “Sveti vid” u Beogradu prije dvije godine podvrgnut operaciji te da su hirurzi tada operisali umrtvljeni očni živac i dječaku proširili zjenice, a sve je rezultiralo poboljšanjem njegovog vidnog polja.

- Nail kaže kako od tada mnogo bolje vidi, jer je ranije imao izuzetno ograničeno vidno polje. Sada treba uraditi podizanje očnih kapaka i estetski zahvat - kaže dječakova majka.

Prema njenim riječima, prva operacija je koštala oko 6.000 maraka i također je plaćena zahvaljujući novčanim sredstvima koja su prikupljena u humanitarnoj akciji.

Inače, javnost je o sudbini ovog dječaka saznala prije nekoliko godina, kada je gostovao u nekoliko televizijskih emisija i oduševio svojom inteligencijom.

Nailovi roditelji su nezaposleni

Prilikom kontrole napisao čak i jednu kaznu, a pojedinim vozačima je progledao kroz prste uz upozorenje da povedu više računa o svojoj opremi. Kazao je tada da bi jednog dana, od svega najviše, želio biti policajac. Njegovu želju da, bar na jedan dan, bude policajac ispunili su pripadnici Uprave policije USK. Donijeli su mu policijsko odijelo i opremu, te krenuli na radni zadatak.  

Izašao je Nail na teren, zaustavio nekoliko vozila, provjerio imaju li zimsku opremu, ali i ispisao jednu kaznu za neposjedovanje zimskih guma. Nail nije imao milosti. Vozaču je prigovorio zbog starosti automobila, loših guma i neposjedovanja zimske opreme. Nakon što je obavio dio dnevnog zadatka s predstavnicima Uprave policije, zaputio se u Upravu policije, gdje je predao izvještaj. 

Inače, problemi s očnim kapcima muče dječaka od rođenja, a njegova najveća želja je da izgleda poput ostalih vršnjaka, što je moguće samo ukoliko se podvrgne operativnom zahvatu. Nailovi roditelji su nezaposleni i jedva sastavljaju kraj s krajem, a pored Naila imaju još dvoje djece.

Svi koji žele pomoći dječakovo liječenje više informacija mogu dobiti od njegove majke na telefon 062 563 212.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.