ZASTUPNICA SBB-A

Prašović-Gadžo: Ko i kako plaća usluge posredovanja fizičkim i pravnim licima u preduzećima u vlasništvu FBiH?

Prašović-Gadžo ističe kako građani imaju pravo znati koja preduzeća u vlasnistvu FBiH koriste i plaćaju posrednike, koliko novca se dalo u tu svrhu i kome se davalo

D. H.

3.12.2021

Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputila je zastupničko pitanje povodom toga ko plaća usluge posredovanja fizičkim i pravnim licima u preduzećima čiji je većinski vlasnik Federacija BiH.


Sanela-Prašović Gadžo. Avaz

Pljušte stotine hiljada KM

- Proteklih dana svjedočimo otkrivanju novčanih transakcija velikih iznosa koje uplaćuju Javna preduzeća u vlasništvu Federacije BiH pojednicima ili firmama za usluge posredovanja. Pljušte stotine hiljada KM koje se plaćaju posrednicima za, kako kažu, posredovanje u dogovoru za neki posao, a istovremeno o tome nadležni šute. Šuti i Vlada Federacije BiH kao većinski vlasnik Javnih preduzeća koji angažuju posrednike i izdvajaju ogromne cifre za podmirivanje velikih posredničkih apetita.

Prašović-Gadžo ističe kako građani imaju pravo znati koja preduzeća u vlasnistvu FBiH koriste i plaćaju posrednike, koliko novca se dalo u tu svrhu i kome se davalo.


Konkretna pitanja

- Stoga sam danas uputila zastupničko pitanje Vladi Federacije BiH i zatražila precizne odgovore:

- 1. Molim dostavljanje tačne i detaljne informacije od Vlade Federacije BiH koliko su novca preduzeća u vlasništvu Federacije BiH u svrhu plaćanja naknada za posredničke usluge isplatili za domaća pravna i fizička lica u proteklih 7 godina?

2. Tražim od Vlade Federacije BiH:

- detaljan spisak Javnih preduzeća u vlasništvu FBiH koja su plaćala posredničke usluge,

- detaljan pregled naziva, imena i prezimena, domaćih pravnih i fizičkih lica kojima su isplaćivane naknade za posredničke usluge,

- detaljan spisak svih transakcija s definiranim iznosima,

- informaciju za koje su Ugovore o poslovnoj saradnji Javna preduzeća u vlasništvu FBiH angažovali posrednike.

Prema Poslovniku o radu Vlada FBiH dužna je dostaviti odgovor na zastupnicko pitanje najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je isto postavljeno - navodi zastupnica Prašović-Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.