REAKCIJE

BH novinari: Nedopustiva huškačka retorika Jasmina Mulahusića protiv novinara i medija u BiH

Činjenica da se Mulahusić nedavno fotografisao sa nekima od najviših političkih zvaničnika u BiH, predstavlja skandalozan čin političke neodgovornosti

BH novinari

Jasmin Mulahusić i Bakir Izetbegović

Foto: Facebook


Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje huškačku retoriku koju prema brojnim bh. novinarima i medijima u svojim Facebook postovima koristi Jasmin Mulahusić, protiv kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. 

Poziv na linč

Otkako je početkom septembra ove godine, suprotno prijedlogu Tužilaštva BiH, Sud Bosne i Hercegovine pustio na slobodu Mulahusića ne odredivši mu ni mjere zabrane, Mulahusić je bez obzira na istragu koja se vodi protiv njega na svojim Facebook profilima nastavio svakodnevno objavljivati postove usmjerene protiv brojnih novinara, urednika i medijskih kuća, targetirajući ih kao "radikale", negatore genocida, zastupnike "velikosrpskog projekta", itd. 

Svaka od tih objava ima na desetine komentara Mulahusićevih pratilaca u kojima se dodatno širi govor mržnje protiv novinara, uz najprizemnije uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, prijetnje i pozive na linč "izdajničkih" predstavnika medija.

S obzirom na činjenicu da je Sud BiH odbio zabraniti Mulahusiću da koristi svoje Facebook profile dok traje istraga protiv njega, pravdajući takvu odluku "slobodom govora", Upravni odbor Udruženja BH novinari podsjeća nadležne institucije da sloboda govora nije i ne može biti apsolutno pravo onda kada se zloupotrebljava na štetu drugih osoba i dovodi u pitanje njihovu ličnu sigurnost!

  • Mulahusić sa Fadilom Novalićem

    Mulahusić sa Fadilom Novalićem

    Foto: Facebook


Posredno davanje legitimiteta i podrške

Podsjećamo da prema članu 10, stav 2, Evropske konvencije o ljudskim pravima, sloboda govora podliježe legitimnim ograničenjima kako bi se u konkretnim slučajevima spriječilo kršenje temeljnih ljudskih prava, dostojanstva, sigurnosti određenih društvenih grupa i omogućila njihova zaštita radi njihovih pojednačnih karakteristika ili zajedničkog/grupnog identiteta.

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva Tužilaštvo BiH da ubrzaju istragu u Mulahusićevom slučaju i u što skorije vrijeme donesu tužilačku odluku u ovom predmetu. U ovom slučaju nikako ne možemo zanemariti da se radi o osobi koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, a kojeg Tužilaštvo BiH dovodi i u vezu sa terorističkim aktivnostima, što izaziva dodatnu zabrinutost za sigurnost novinara koji su tema njegovih postova.

Činjenica da se Mulahusić nedavno fotografisao sa nekima od najviših političkih zvaničnika u BiH, predstavlja skandalozan čin političke neodgovornosti i posrednog davanja legitimiteta i podrške njegovim huškačkim stavovima i širenju govora mržnje protiv novinara i medija, navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari. 

NA VRH

Podijeli članak na