MOSTAR

Čović: Spremni smo izbrisati sve prefikse iz ustava osim imena Hrvat

Proces pregovora je manje,više priveden kraju, ocijenio lider HDZ-a BiH

Čović: Spinovi od politike iz Sarajeva. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

3.12.2021

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na kojoj je predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, kako je to rekao, na pres-konferenciji, svoje kolege informirao o toku procesa pregovora u vezi izmjena Izbornog zakona BiH.

Čović je ocijenio da je taj proces „manje, više priveden kraju“ ,a izrazio je očekivanje da će nova runda pregovora biti održana sredinom mjeseca.

- Čini mi se da smo ispoštovali sve ono što je HNS tražio, a to je, prije svega, legitimno predstavljanje - rekao je Čović.

Dodao je da još uvijek ima izraženi optimizam o tom procesu, bez obzira na to što u to, kako je naveo, malo ko vjeruje do svih aktera, ali da, zapravo, misli kako ima dovoljno osnova za taj optimizam.

- Stvari koje smo stavili na sto, bez obzira na to koji je model u pitanju, imali smo vrlo jasan odnos prema tome da se mora osigurati da Hrvati moraju birati svoje predstavnike. To je čak kazala najveća većina, pod znacima navoda, probosanskih stranaka, koji su bili na zajedničkom sastanku. Dakle, kazali su nema smisla da se Hrvatima bira član Predsjedništva i tako dalje. Postoji prostor, ako imamo spremnost za dogovor, u narednih pet, šest dana napravimo ključne elemente. Istina, od strane Bošnjaka ili SDA, oni su uvjetovani da se riješe neke stavri u Federaciji - rekao je Čović.


Grubo zloupotrijebljeni osjećaji

On se i danas osvrnuo, odnosno, pojasnio spinove koje je, kako je naveo doživio u zadnja dva dana od politike iz Sarajeva.

- Ta politika je grubo zloupotrijebila osjećaje ljudi koji su žrtve rata i to je nedopustivo.Ali, naravno, mi smo, također, napravili jedan privid ili grešku jer smo prihvatili  da u medije ne izlazimo do kraja procesa već samo predstavnici Američke administracije i Evropske unije i jučer smo rekli, da to više ne vrijedi.Tako da smo u čitavoj mreži stvorili jednu lažnu priču kako su Hrvati ili nas troje iz Doma naroda radili na poništenju zakona o negiranju genocida u Srebrenici. Mi smo u Domu naroda raspravljali, ne o tom zakonu kojeg nema, već o zaključcima HDZ-a i SNSD-a, imate ih, i vrlo jasno iznijeli svoje stajalište oko toga. Šta je tu problem, što se prvo neko stvarno ružno poigrava sa osjećajima žrtava i zbog toga sam se ispričao ako je to moje doprinijelo da se ti osjećaji osnaže ili pojačaju, ali isto tako jasna poruka onima koji to zloupotrebljavaju i to intezivno u procesu pregovora da težište prebace na nešto drugo. Nikada se više neće desiti da ja učestvujem u takvoj pomoći BiH - rekao je Čović.

Kazao je i to da su spremni izbrisati sve nacionalne ili etničke prefikse iz Ustava, ali nisu spremni izbrisati nazive konstitutivnih naroda.

On se zahvalio u prvom redu predstavnicima međunarodne zajednice, odnosno, Evropske unije i Američke administracije.

- Činjenica je da je nije njih bilo, mi ne bismo pregovarali, jer je taktika SDA i Izetbegovića bila zadržati status quo - naglasio je Čović.

Brisanje etničkih prefiksa

Kazao je i to da su spremni izbirsati sve nacionalne ili etničke prefikse iz Ustava, ali nisu spremni izbrisati nazive kosntutivnih naroda.

On se zahvalio u prvom redu predstavnicima međunarodne zajednice, odnosno, Evropske unije i američke administracije.

- Činjenica je da je nije njih bilo, mi ne bismo pregovarali, jer je taktika SDA i Izetbegovića bila zadržati status quo - naglasio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.