NIJE ODUSTAJAO

Advokat Duško Tomić koji s porodicama već tri decenije radi na zločinu: I u Bijeljini je bio genocid

Pripadnici SIPA-e uhapsili sedam osoba osumnjičenih da su kao pripadnici policijskih struktura RS učestvovali u ubistvu 22 Bošnjaka iz Bijeljine

Tomić: Tomić se zbog svega preselio iz Sarajeva u Međaše, a danas, kada su osumnjičeni na putu za suđenje, on se može vratiti u Sarajevo. anadolija

E. Ć.

3.12.2021

Pripadnici SIPA-e su, postupajući prema nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Bijeljine i Sokoca uhapsili sedam osoba osumnjičenih da su kao pripadnici policijskih struktura RS učestvovali u ubistvu 22 Bošnjaka iz Bijeljine u noći između 24. i 25. septembra 1992. godine.

U ime članova porodice ubijenih istragu o ubicama vodio je advokat Duško Tomić, koji zajedno s porodicama već tri decenije pokušava riješiti ovaj zločin i istjerati pravdu. 

Tomić se zbog svega preselio iz Sarajeva u Međaše, a danas, kada su osumnjičeni na putu za suđenje, on se može vratiti u Sarajevo. Kako navodi, uhapšenima prijeti 40 godina zatvorske kazne, a jedan od uhapšenih je tražio od Tomića da ga brani.

Tomić kaže, da je nakon konsultacija s porodicom koju zastupa, odlučio da mu da šansu ukoliko neindentifikovani muškarac javno prizna zločin i pomogne da se sazna prava istina. Advokat Tomić je predložio i javni prijenos suđenja, jer je ovo veliki zločin. 

Pripadnici policijskih struktura RS su pokupili ljude sa spavanja, žene, djece i starije, te ih pobili i ostavili u Drini na Balatanu. Kaže da se mora otkriti ko ih je poslao, ko im je naredio i zašto su učinili ovakav zločin. 

Tomić kaže kako je ovo dokaz da se genocid nije dogodio samo u Srebrenici, nego i u Bijeljini, a poseban akcent stavio je na predugo vođenje istrage.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.