KCUS NIJE POSLAO ZAHTJEV

Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH: Nismo primili zahtjev za upućivanje Lemeša u inozemstvo

U slučaju podnošenja prijedloga, ovaj Zavod će po hitnom postupku provesti daljni postupak, kazali su iz ZZO FBiH

Odgovor na upit u vezi slučaja Harisa Lemeša. avaz

Piše: L. M.

3.12.2021

Haris Lemeš iz Visokog, jutros se javio redakciji "Dnevnog avaza" s tvrdnjom da mu KCUS ne daje potebnu saglasnost i odobrenje da ide na zagrebačku kliniku "Rebro" kako bi mu bila izvršena transplatacija sutra. On je nekoliko sati proveo ispred Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja koje bi trebalo finansirati transplataciju nakon što Klinički centar da potrebnu saglasnost.


Nema odgovora

Iz Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje su odgovorili na upit "Avaza" u vezi slučaja Harisa Lemeša, da li su upoznati sa pomenutim slučajem te kazali da se postupak za upućivanje na liječenje koje finansira Fond solidarnosti FBiH pokreće na prijedlog zdravstvene ustanove, a da takav zahtjev još uvijek nisu dobili.


Naveli su da, u skladu sa Pravilnikom i postupkom upućivanja osiguranih lica na liječenje u inozemstvo, osigurano lice se može uputiti na liječenje u inozemstvo na teret sredstava fonda solidarnosti Federacije BiH samo ako je u pitanju oboljenje, stanje ili povreda, koji se ne mogu liječiti u FBiH.

- Postupak za upućivanje na liječenje u inozemstvu radi pružanja zdravstvenih usluga iz ovog pravilnika, pokreće se na prijedlog kliničke zdravstvene ustanove prema Stručnoj komisiji Federalnog zavoda. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, do sada nije zaprimio zahtjev za upućivanje pacijenta iz Vašeg upita, na liječenje u inozemstvo.

Stoje na usluzi

U slučaju podnošenja prijedloga, ovaj Zavod će po hitnom postupku provesti daljni postupak i prijedlog prezentirati Stručnoj komisiji eminentnih liječnika iz predmetne oblasti iz zdravstvenih ustanova Federacije BiH, koja donosi konačnu odluku po podnesenom prijedlogu. Stručna služba zavoda stajala je i stoji na usluzi svim osiguranicima FBiH za usluge iz nadležnosti ZZOiR - naveli su u odgovoru na upit.

Kako je Lemeš za "Avaz" rekao, ZZO FBiH i zagrebačka bolnica su prikupili potrebne papire te ustanovili da je potrebno poslati zahtjev KCUS-u da dobije saglasnost za finansiranje. U ponedjeljak ima zakazan termin u Zagrebu.

- Ovdje ljudi uopšte ne bježe da to finansiraju, ali moraju imati papire. Čeka se odgovor sa KCUS-a – kazao je Lemeš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.