BORBA S PANDEMIJOM

Skočibušić: Covid-potvrde će nam pomoći kontrolisati pandemiju, razmišljamo o uvođenju obavezne vakcinacije

V. D. direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH poručio kako u Federaciji još nije zabilježen nijedan slučaj zaraze omikronom

E. Ć. / Fena

Skočibušić: Nema konkretnih informacija o omikronu

Foto: fena


Do sada u FBiH nije zabilježen nijedan slučaj zaraze omikron ali se može očekivati s obzirom na to da se ta nova varijanta virusa proširila Afrikom i u dobrom dijelu evropskih zemalja - izjavio je za Fenu v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Kazao je kako nema do kraja konkretnih i konačnih informacija o tom soju te da se prate izjave Svjetske zdravstvene organizacije i stručnjaka iz Južnoafričke Republike.

- Čini se da ova varijanta ima nešto blaže simptome ali da je puno zaraznija za cjelokupno stanovništvo. No, sigurno je da ćemo u idućim sedmicama znati puno više - kazao je Skočibušić.

Zavod za javno zdravstvo podržao uvođenje Covid-potvrda

 Komentirajući uvođenje pravila 'vakcinisan-testiran-prebolio', naglasio je kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH podržao uvođenje Covid-potvrda na Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.

- Sistem bi trebalo primjenjivati prije svega u 'podređenim fazama', prvo starački domovi i zdravstvene ustanove, a onda javna uprava i druge ustanove. Taj sistem je do sada jedini razvijeni koji pokazuje određene mjere i učinkovitost i on nam jedino može pomoći u ovom trenutku da kontroliramo pandemiju - ocijenio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Dodao je kako je jučer Vlada FBiH donijela odluku da uvođenje tog sistema stavlja u nadležnost kantonalnim vladama tako da bi se vrlo brzo trebalo vidjeti da li će on i koliko brzo zaživjeti.

Drugom dozom u FBiH cijepljeno tek 25,12 posto stanovništva

Napomenuo je i kako je u FBiH prvom dozom cijepljeno 28,81 posto stanovništva, drugom 25,12 posto, a s trećom 0,27 posto stanovništva.

- Nama je najreferentniji ovaj podatak o 25,12 posto cijepljenih, s tim da moramo znati da imamo i određeni broj stanovništva cijepljen u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj - kazao je Skočibušić.

Komentirao je i mogućnost uvođenja obaveznog cijepljena te kazao kako "mnoge evropske zemlje razmišljaju o tome, pa tako i mi".

- Činjenica da nedovoljan postotak cijepljenih doprinosi sporijem usporavanju pandemije nas na neki način primorava da vrlo aktivno razmotrimo tu ideju tako da će se sigurno i ako dođe do takve odluke na vrijeme reći stanovništvu kako bi se poduzele mjere. Mi se i dalje nadamo da će stanovništvo individualno shvatiti važnost cijepljenja i prihvatiti cijepljenje kao vid borbe za zaštitu zdravlja - poručio je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

NA VRH

Podijeli članak na