PREDSJEDNIK NIP-A

Konaković o fildžan političaru Izetbegoviću: Ovo što pokušava ovaj "umorni vozač" nas mnogo brine, kukavičluk i nedostatak liderstva

Blijedoliko, bez hrabrosti, vizije, poziv u neki blok izgleda kao poziv na amnestiju svih grešaka, trgovina, ličnih i stranačkih interesa, napisao je Konaković

Konaković o Izetbegoviću: Mnogo toga ne bi bilo. Avaz

Piše: E. T.

3.12.2021

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde na svom Facebook profilu žestoko je prokomentirao fildžan političara Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. 

Konaković je kazao da kada je BiH u krizi, za napredak su potrebne hrabre i jasne odluke. 

- Oni ustvari čekaju ne bi li se desilo da Čović i ja nešto predložimo i da oni počnu rasturati taj model i dobijati neke političke teme na tome” – B.I. (Bakir Izetbegović, op.a.) o opoziciji.


Ni čelnici institucija ne bi mogli obnašati funkcije bez diploma

Strah od donošenja odluka zbog reakcija javnosti ili političkih rivala pokazuje nedostatak liderstva i kukavičluk.

BiH je u krizi, za napredak su potrebne hrabre i jasne odluke, takve bi trebao predlagati državnik, lider. U teoriji su jasne definicije liderstva i lidera: Lider je onaj strateg koji je u stanju da utiče na stavove, mišljenja, odluke i akcije drugih. Lider – zna zašto i zašto ne. Liderstvo je proces društvenog utjecaja, koja maksimizira napore drugih, ka postizanju cilja. Zamislite da sad neko iz Vlade KS, bilo koje oblasti, kaže da ima spremna rješenja, zakone, odluke, ali neće da ih prezentira jer će opozicija “rasturati” prijedlog?

Nezamislivo, naravno. A da je opozicija učestvovala ranije u dogovorima SDA-HDZ-SNSD, da nas je tad pozvao predsjednik SDA, ne bi se formiralo Vijeće ministara bez Vlade FBiH, Dodik i Čović ne bi imali punu kontrolu Doma naroda, HDZ ne bi imao kontrolu Doma naroda PFBiH, SNSD ne bi ni u snu imao 4 u Domu naroda, HDZ ne bi imao Ministarstvo finansija, državotvorne stranke ne bi imale samo 2 i 1/3 ministarstava u VM, imali bi 4, a sigurno se ministarstvima ne bi trgovalo zbog Vlade KS. Ne bi bio potpisan sporazum u Mostaru o legitimnom predstavljanju. Ne bi, naravno, ni čelnici institucija mogli obnašati funkcije bez diploma.


Da pričamo sa Dodikom ili da se tučemo?

Mnogo toga ne bi bilo. Na kraju, da sve to zanemarimo, da se pokušamo okupiti u blok državotvorni blok, oko se zapravo okupljamo? Šta je platforma? Barem to da smije reći predsjednik SDA, lakše bi nam bilo. Da nešto damo Čoviću ili da mu nešto zajedno ne damo?

Da pričamo sa Dodikom ili da se tučemo? Blijedoliko, bez hrabrosti, vizije, poziv u neki blok izgleda kao poziv na amnestiju svih grešaka, trgovina, ličnih i stranačkih interesa. Vizija se mijenja na dnevnoj osnovi, Fileov model, indirektan izbor, redukcija Doma naroda sa ili bez brisanja etničkog prefiksa, plutajuće izborne jedinice. Svaki dan nešto drugo, a sa ciljem da ljudi misle da se nešto radi. Svi smo jedan blok u odbrani države, jačanju institucija i razvoju naše domovine. U slučaju belaja svi smo jedan stroj. A ovo što ovaj “umorni vozač” pokušava samo nas sve zajedno mnogo brine – napisao je Konaković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.