AERODROM SARAJEVO

Pogledajte nove američke helikoptere koji su stigli za Oružane snage BiH

Riječ je o višenamjenskim helikopterima za Brigadu zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH

E. T. / Vijesti.ba

4.12.2021

Helikopteri danas isporučeni Oružanim snagama BiH. Ministarstvo odbrane BiH

Kako je ranije objavljeno, Oružane snage BiH od danas su bogatije za četiri nova američka helikoptera 'Bell Huey II', a helikopteri su avionom iz Alabame direktno dostavljeni na Aerodrom Sarajevo. 


Stigli iz Alabame. Vijesti.ba

Riječ je o višenamjenskim helikopterima za Brigadu zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH. Koriste se za izvršavanje zadataka zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.


Pripadnici Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH uspješno su ranije završili adaptacijsku obuku na helikopterima u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.


Isporuka alata i ispitnomjerne opreme. VIjesti.ba

Osim isporuke četiri helikoptera Bell Huey II i preobuke pilota i tehničara u centrima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, osigurana je i isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje.


Helikopteri jutros stigli. Vijesti.ba

Prema podacima tvrtke Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.


Helikoperi dopremljeni na sarajevski aerodrom. Vijesti.ba

Četiri helikoptera su ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM. Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Četiri helikoptera su ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara. Vijesti.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.