GENERALPUKOVNIK

Senad Mašović za "Avaz": Ovo je samo početak modernizacije Oružanih snaga BiH, nastavljamo s nabavkom helikoptera

Oružane snage će imati kapacitet da konstantno budu na raspolaganju svojoj državi, rekao je Mašović nakon današnje isporuke četiri helikoptera "Bell Huey II"

Načelnik Štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović. Avaz

Piše: A. Bajramović

4.12.2021

Današnja isporuka helikoptera "Bell Huey II", finansirana iz podršku Vlade SAD-a, značajno će unaprijediti kapacitete i sposobnosti Oružanih snaga BiH, posebno u segmentu zračnih snaga, izjavio je za "Avaz" načelnik Štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović.

Radi se o multifunkcionalnim letjelicama koje će primarno biti korištene za vojne aktivnosti.

- Ali mogu biti korištene za podršku civilnim strukturama kad je u pitanju spašavanje ljudskih života i dobara i gašenje požara. Oružane snage će imati kapacitet da konstantno budu na raspolaganju svojoj državi - dodaje Mašović.


On ističe da je obuka pilota već okončana, a slijedi period intenzivne doobuke letačkog osoblja.

- Ovo jeste najznačajniji iskorak u procesu modernizacije OS BIH, ali predstavlja samo početak tog procesa, kroz podršku Vlade SAD, ali i naših drugih partnera. U vrlo bliskoj budućnosti očekujemo isporuku i drugih sredstava. Kroz program podrške SAD mi smo se opredijelili i za nastavak nabavke helikoptera, tako da očekujemo otpočinjanje procesa isporuke i drugih helikoptera Oružanih snaga BiH - ističe generalpukovnik Senad Mašović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.