PROBLEMI

Mostar traži kredit za deponiju, mještani poručili da "Uborak" mogu trpiti najviše pet godina

Nakon potpisivanja mandatnog pisma između Kordića i Nesl, s direktoricom Ureda EBRD sastao se i Omer Hujdur

S jedne od ranijih blokada "Uborka". Arhiv "Avaza"

Piše: M.Sm.

5.12.2021

Manuela Nesl (Naessl), direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara te Mirhad Grebović, direktor JP „Deponija“ potpisali su mandatno pismo s ciljem rješavanja zbirnjavanja čvrstog otpada.

Ova informacija je sinoć objavljena na zvaničnoj web stranici Grada Mostara.

 

- Grad Mostar i JP „Deponija“  pokrenuli su projekt zatvaranja i sanacije tri ćelije odlagališta otpada, izgradnja postrojenja za obradu procjednih voda, nadogradnju postojećeg postrojenja za upotrebu materijala kako bi se smanjile količine otpada koji se šalju na odlagalište i  izgradnja nove sanitarne deponije- navedeno je u informaciji.


S potpisivanja dokumenta u Gradskoj vijećnici. Grad Mostar

Također, u informaciji stoji i to da su potpisivanjem mandatnog pisma iz EBRD-a potvrdili svoje učešće u ovom projektu kroz osiguravanje dugoročnog finansiranja u obliku državnog kredita/zajma BiH putem F BiH za Grad Mostar

- Sve ove aktivnosti Grad Mostar kontinuirano poduzima u cilju rješavanja problema zbrinjavanja čvrstog otpada - objavljeno je u informaciji.

Podsjetimo, deponija „Uborak“ je jedan od najvećih problema u Mostaru za čiju se sanaciju, zatvaranje i izmještanje na drugu lokaciju više od dvije godine bore mještani u čijoj se blizini nalazi ovo odlagalište otpada i koje su u nekoliko navrata držali u blokadi.

Kordić je, podsjetimo, početkom oktobra, kada je obznanjeno da je Grad Mostar, zajedno s tri komunalna preduzeća, povukao tužbu tešku 700.000 KM podignutu protiv mještana okupljenih u Udruženje „Jer nas se tiče“ izjavio da su u poodmakloj fazi aktivnosti koje se odnose na kreditiranje za provedbu Plana prilagodbe za sanaciju deponije „Uborak“.



Deponija na Uborku: Traži se zatvaranje. Arhiv "Avaza"

S druge strane, mještani su pokrenuli tužbu, upravo, na Plan , za čiju je povedbu neophodno osigurati 4,7 miliona eura, jer, kako su kazali, nemaju garanciju o tome u kojem će vremenskom roku deponija biti zatvorena.

Omer Hujdur, predsjednik Udruženja, koji je nakon potpisivanja mandatnog pisma s održao sastanak s Nesl, kazao nam je da je predstavnici EBRD-a skrenuo pažnju na to da deponija može opstati najduže pet godina.

- Sve dok ne dobijemo dokument koji će garantirati prestanak odlaganja otpada na postojećoj lokaciji u roku do pet narednih godina, mi nismo spremni na to da prihvatimo bilo kakve radove. Također, rekao sam da će postojeće tužbe, ako budu odbijene na domaćim sudovima, biti nastavljene na Evropskom sudu za ljudska prava- kazao nam je Hujdur.



Hujdur: Nećemo odustati. Arhiv "Avaza"

EBRD će, dodao je, bez obzira na potpisivanje mandatnog pisma, uraditi svoje istraživanje i analizu postojećeg stanja.

- Mi ćemo, definitivno, istrajati u našoj borbi da se deponija, na kojoj je trenutno stanje zastrašujuće, što prije zatvori - poručio je Hujdur.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.