PREDSJEDNIK SNSD-A

Dodik: Eliminisati glasanje "putem vreća", neka država plati građanima da dođu i glasaju

Naša saglasnost za bilo kakvu izbornu reformu bit će vezana za to isključivo, rekao je Dodik

N. Aj.

Milorad Dodik

Foto: Srna


Član Predsjedništva BiH o predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao je da očekuje da će Kolegijum NSRS naredne sedmice odlučiti kada će biti održana posebna sjednica Skupštine o vraćanju nadležnosti RS.

Naglasio je kako će to zasjedanje pokazati da su vlasti RS i ranije bile jasno opredijeljene da se to učini u skladu sa Ustavom BiH.

Izbor člana Predsjedništva BiH

Dodao je da se mimo predstavnika RS vode razgovori na nivou FBiH o izbornoj reformi.

- RS je na tom planu spremna da se u skladu sa ranijim konsenzusom riješe određena pitanja u vezi sa izbornom reformom kada je riječ o članu Predsjedništva. Mislim da ćemo podržati da se bira Srbin i drugi iz RS, odnosno da je to odrednica koja bi mogla da riješi tamošnju izbornu zavrzlamu - istakao je Dodik.

On je rekao da je svjedočio "da su razgovori Bošnjaka i Hrvata o tome uz posredovanje međunarodne zajednice puni neiskrenog odnosa, lažnog predstavljanja, kukumavčenja, a sve bez želje da dođe do realnog sagledavanja situacije".

- Muslimani žele da zadrže sadašnji sistem, da se bira onaj koga oni hoće kao što je Željko Komšić. A Hrvati su odlučni da ne pristanu da budu preglasani i da im se na isti način ukrade još nekoliko mandata - rekao je Dodik.

On je ponovio da će srpska strana u BiH glasati onda kada se u vezi s izborom člana Predsjedništva u FBiH dogovore Bošnjaci i Hrvati.

Javna tajna

- Što se tiče domova naroda u FBiH i BiH, to je dejtonska kategorija. Dakle, podržat ćemo samo ono rješenje koje kaže da konstitutivni narodi legitimno mogu izabrati svoje predstavnike. Tamo gdje su locirani Srbi, oni će birati najveći broj svojih predstavnika, a ne da imamo ovu kamuflažu i podvalu pa da se ljudi sa imenima muslimana predstavljaju kao pripadnici drugih naroda. To ne pomaže nikome - rekao je Dodik.

On je istakao da mandati trebaju pripadati strankama, te da treba eliminisati glasanje u odsustvu, putem vreća, jer je "to najveći element političke korupcije u čemu se gubi smisao izbornog procesa".

Rekao je da mu na tom planu i sada dolaze nepristojne i nekorektne ponude da se plati i nekoliko hiljada glasova osiguranih u inostranstvu putem raznih špekulanata.

- To je javna tajna i takvu praksu i podvalu treba eliminisati, te osigurati transparentnost izbornog procesa. Naša saglasnost za bilo kakvu izbornu reformu bit će vezana za to isključivo. Dakle, ko god recimo iz SAD želi doći da glasa neka dođe ovdje i neka mu država plati put čime će se eliminisati podvale - rekao je Dodik.

NA VRH

Podijeli članak na