HOĆE DA TUŽI ŠMITA

Dodik rekao da će ispitati kako je Šmit dobio pratnju tokom boravka u Banjoj Luci

Impozantno je kako neki pokušavaju da stalno održe priču o visokom predstavniku, a sami znaju da on nije imenovan odlukom Vijeća sigurnosti, kazao je Dodik

Dodik: Šmita ćemo tužiti. Avaz

Piše: E. T.

4.12.2021

Od kada se rpvi put spomenulo ime Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH, Milorad Dodik ne prestaje da ga vrijeđa, napada, govori da se Šmit "lažno predstavlja", da glumi.

Tako je i na današnjoj maratonskoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci govorio o Šmitu. 

- Republika Srpska neće odustati od najave da tuži Šmita u Njemačkoj, njegovoj zemlji, jer se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH. Za RS je Šmit obični građanin Njemačke i da nema nikakve političke uloge u BiH. Mislim da je situacija u BiH dovedena do apsurda za koji ne znam da može biti veći – imamo čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom iako ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a i nastavlja da glumi visokog predstavnika - rekao je Dodik.

Dodao je da se "nijedan visoki predstavnik, kakav god bio, nije petljao u domen vojske ili komentarisanjem Ustava, a da je Šmit sebi dao za pravo da se bavi tim pitanjima".

- Impozantno je kako neki pokušavaju da stalno održe priču o visokom predstavniku, a sami znaju da on nije imenovan odlukom Vijeća sigurnosti. I kada to kažemo Amerikancima, našim prijateljima, i Evropljanima, oni pređu preko toga - rekao je Dodik.

Naveo je da mu je jedan sagovornik iz međunarodne zajednice rekao da to nije pitanje prava nego pitanje politike.

Osvrćući se na špekulacije za pratnju koju je Šmit dobio boraveći u RS, Dodik je rekao da to nije trebalo, ali da će se ispitati ko je pogriješio te da će se potruditi da zbog toga neko snosi odgovornost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.