ROČIŠTE U SUDU BIH

Advokat Duško Tomić za "Avaz": Stevo Bokarić, uhapšen zbog zločina u Bijeljini, me nazvao iz kombija SIPA-e i tražio žilet

Tomić kaže da mu je Bokarić u razgovoru kazao da on nije ubica i da je njegova kćerka išla u školu sa Selmom Sarajlić. Kleo mu se da nije znao da će ih pobiti

Advokat Duško Tomić. Avaz

Piše: B. C.

4.12.2021

U Sudu BiH danas je održano ročište za određivanje pritvora za sedam osoba koje su osumnjičene zbog stravičnih zločina u Bijeljini tokom 1992. godine. Osumnjičeni su pripadnici policijskih struktura Republike Srpske, među kojima su i osumnjičeni za izravno počinjenje tih zločina. Riječ je o ubistvu 22 Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca. Tužilaštvo BiH traži pritvor za svih sedam uhapšenih.

Jednog od osumnjičenih, Stevu Bokarića brani advokat Duško Tomić, koji je 30 godina istraživao detalje zločina i tragao s bošnjačkim porodicama za istinom.



Jedini je spreman dati izjavu

U izjavi za portal "Avaza" Duško Tomić je kazao da je on prihvatio da zatupa Bokarića uz pristanak porodica otećenih te pod uslovom da Bokarić javno o svemu govori na Sudu i da sarađuje u dokazivanju istine.

Nakon što je uhapšen, Bokarić je iz kombija SIPA-e zvao Tomića.


 - Jedini Stevo je spreman dati izjavu i svi drugi se brane šutnjom. Mene je Stevo zvao iz kombija SIPA-e, da želi nešto da ispriča, istinu, i želi da meni samo vjeruje. Ja sam pitao porodicu oštećenih da li se oni slažu i oni svi su bili jednoglasni da prihvatim ako je to tako i sad se borimo za potpunu istinu. Ovo je jedna mala grupa, ali naredbodavci i vrh niko nije ovdje - kaže Tomić.

Dodao je da je rekao i Tužilaštvu i Sudu da ovdje nema vrha javne i nacionalne bezbjednosti.

Tomić kaže da mu je Bokarić u razgovoru kazao da on nije ubica i da je njegova kćerka išla u školu sa Selmom Sarajlić. Kleo mu se da nije znao da će ih pobiti, niti je išta znao o tome.

Neću braniti njegova nedjela

- Kazao mi je da je on lično rekao Dragi Vukoviću šta se dogodilo, kad ujutro vidio šta je urađeno, a on mu je rekao šuti nemoj da ti ode glava. Stevo mi je rekao. " Ja te molim da ti meni doneseš komad žileta da ja završm, ja neću da živim". Rekao sam mu:"Stevo nemoj ti da se ubijaš, neka se ubijaju oni koji su to počinili". Ja neću Stevo braniti tvoje nedjelo ali Stevo, branit ću tvoje pravo na istinu i pokajanje, da dokažemo njima. Sad ćemo se boriti za istinu na Sudu BiH - kaže Tomić.

O ovom zločinu znaju mnogo i ljudi iz pravosuđa, poput Ozrenke Nešković i Biljane Simeunović, one su radile u Bijeljini, navodi Tomić.

- Razgovarao sam prije četiri dana s Biljanom Simeunović i ona mi je sve objasnila i rekla da Drago Vuković govori neistinu i da je ona spremna da sve posvjedoči. Povjerovao sam joj jer sam vidio da Drago Vuković laže - kaže Tomić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.