NEBRIGA I NEMAR

Vapaj imama džamije u Počitelju: Bojim se da ću u gumenim čizmama morati do minbera

Ovo je kraj Počitelja, kaže ef. Gadara

Piše: M.Sm.

5.12.2021

Počiteljska medresa: Urušava se - Avaz
Hadži Alijina džamija: Kiša donijela probleme - Avaz
Poćiteljska džamija: Prodor vlage i na vanjskoj fasadi - Avaz
Detalj iz dvorišta Hadži Alijine džamije - Avaz
Situacija dramatičnija nego prije četiri godine - Avaz
+8

Počitelj nestaje! Ovim nas je riječima danas dočekao Džemal ef.Gadara, dugogodišnji počiteljski imam, koji se ovih dana suočava s novim problemom.

Nešto više od mjesec, koliko je proteklo kako je upozorio na to da se urušava Šišman Ibrahim-pašina medresa, obilne padavine su zaprijetile istoimenoj džamiji, znanoj i kao Hadži Alijina i koja slovi za biser počiteljskog graditeljskog niza.

 

Vidljivi tragovi vode u tkivo džamijskog zida

Praktično, situacija je još dramatičnija u odnosu na onu od prije četiri godine kada su članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (KONS) BiH izvršili monitoring o stanju kulturno-historijskih spomenika u Počitelju i kada su konstatirali da su u ovoj bogomolji, remek-djelu arhitekture osmanskog perioda vidljivi tragovi vode u tkivo zida i u unutrašnjost džamije.

- Nakon skoro 20  godina od njene obnove, ova džamija postaje pećina. Poznato je da kupola na jednom dijelu propušta, ali to ranije nije bilo toliko izraženo kao u posljednje vrijeme. Usljed obilne kiše zadnjih dana, ali i prošlog mjeseca, stanje je sve gore, kao da hodate po vodi. U petak je cijeli dan padala kiša i uoči džume, kada sam ušao u džamiju, čarape su mi potpuno bile mokre. Bojim se da ću, ako se ništa ne promijeni, a kiša se najavljuje i narednih dana, na minber morati u gumenim čizmama. Jer, u petak se sa strane niz minber slijevala voda- priča nam ef.Gadara.



Vitražna stakla ispadaju, oluka nema

Svjedok je, objašnjava nam, da u ovoj džamiji prije rata nikad ovakva oštećenja nisu bila zabilježena niti je u unutrašnjosti ikad bilo vlage. Nisu, kaže nam, ni ispadala vitražna stakla, kao što je to sada slučaj.

- U onom periodu su vitražna stakla stigla direktno iz Milana, a stakla koja su tokom obnove upotrijebljena su, vidi se to, obična, premazana bojama. Pretpostavljam da se tokom obnove nije vodilo računa ni kako se pokrov radi ni kakvi se materijali upotrebljavaju. Vidite, evo, da džamija nema ni oluke, pa je prodor vode vidljiv i na vanjskoj fasadi- kazuje nam on.



Fantastična slika koja nestaje

Sunčan dan tokom subote je iskoristio da džamiju drži otvorenu kako bi se koliko-toliko vlaga isušila.

- Da nije podnog grijanja, džamija ne bi bila funkcionalna-pojašnjava ef.Gadara.

Za sve što se godinama događa Počitelju, ef.Gadara teško pronalazi riječi. Svi ga ,kaže, vole, ali, vidiljivo je, da svi okreću glavu od Počitelja.

- Evo, na Gavran-kapetanovu kulu turisti se penju na vlastitu odgovornost. Pitam se je li nekoga treba udariti ploča u glavu pa da čitamo naslove: „U Počitelju poginuo turista“. Pa, Pašina tabija... Bojim se da je pitanje dana kada će se instalacije tamo zapaliti i kada će sve izgorjeti, toliko je to zapušteno i nakaradno urađeno. Evo, Medresa, dva, tri dana bilo priče i ništa. Još niko mi nikad nije došao da me upita: „Efendija, ima li problema? Je li se nešto pomjerilo? Nevjerovatno je to. A, teško ćete naći grad poput ovog da u krugu od sto metara ima džamiju, medresu, hamam, imaret, han, sahat-kulu. Jedna fantastična slika, koja nestaje. A, i sve nas je manje ovdje. Eto, zato kažem da je ovo kraj Počitelja - zaključuje ef.Gadara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.