PODIGNUTA OPTUŽNICA

Propalo više od 1.300 doza: Vakcine se pokvarile jer su čuvane u pogrešnom frižideru

Kao službeno lice svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, i propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupala u vršenju službe, navedeno u optužnici

Podignuta optužnica protiv epidemiologa O. M. iz Doma zdravlja Prijedor. Arhiv

Piše: A. Č.

4.12.2021

Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv epidemiologa O. M. iz Doma zdravlja Prijedor. Kako je navedeno u optužnici, vakcine protiv koronavirusa nisu čuvane u profesionalnom zamrzivaču i da je zbog propadanja 1.342 vakcine nastala šteta od 45.010,68 KM.


Nisu postupili po propisima

- Kao službeno lice svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, i propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupala u vršenju službe, iako je bila dužna i mogla biti svjesna da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugoga ili imovinska šteta, pa je takva povreda i šteta i nastupila, te za vrijeme epidemije zarazne bolesti kod ljudi, nije postupila po propisima, odlukama i naredbama kojima se određuju mjere za njeno suzbijanje ili sprečavanje - navodi se u optužnici.


Vakcine “Sputnjik V” komponenta 2, koje su u količini od 1.500 doza JZU Domu zdravlja Prijedor u tri navrata dostavljene od strane JZU Instituta za javno zdravstvo RS, umjesto u profesionalni frižider marke “Esmas”, koji je dostavljen od Instituta radi čuvanja vakcina, stavljene su u frižider „Beko“, koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu.

Dalje je navedeno da je tako u periodu od 10. do 12. aprila 2021. godine došlo do kvara frižidera u kojem su vakcine bile smještene, usljed čega je prekinut hladni lanac pa su 1.342 doze navedenih vakcina postale neupotrebljive.


Imovinska šteta

– Zbog ovakvog postupanje veći broj građana nije primio drugu dozu vakcine, a nastupila je i imovinska šteta za Republiku Srpsku, u iznosu od 45.010 KM. Ovim je optužena osoba počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi i krivično djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije - navedeno je na kraju optužnice – stoji u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.