34. SJEDNICA VIJEĆA

Europski Zeleni usvojili Rezoluciju: EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju BiH kao multietničke, multireligijske i građanske države

Trebalo bi da apeluje na sve aktere u zemlji, a posebno na politički vrh Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenitet zemlje, navodi se u Rezoluciji

Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica. Arhiv

A. Č.

4.12.2021

Europski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina.

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

- EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države. Trebalo bi da apeluje na sve aktere u zemlji, a posebno na politički vrh Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenitet zemlje- navodi se.


Europski Zeleni su na 34. sjednici usvojili Rezoluciju. Printscreen

- Vjerujemo da je pristupanje svih država zapadnog Balkana naša historijska odgovornost, kao i geopolitički strateška nužnost da osiguramo demokratsku i mirnu budućnost evropskog kontinenta Trebalo bi da apeluje na sve aktere u zemlji, a posebno na politički vrh Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenitet zemlje - stoji, između ostalog, u rezoluciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.