OBRATILA SE SENATORU

Američka advokatica Zana Bajrić tražila da se negatorima genocida ne daju vize za SAD

Obratila sam se senatoru Chucku Grassleyju u vezi sa posjetom Željke Cvijanović SAD-u. Odgovor nije adekvatan, jer joj je trebala biti odbijena viza za SAD, napisala je Bajrić

Američka advokatica Zana Bajrić uputila pismo senatoru Chucku Grassleyju. Avaz

Piše: A. Č.

4.12.2021

Američka advokatica Zana Bajrić tražila da se negatorima genocida ne daju vize za SAD.

– Obratila sam se senatoru Chucku Grassleyju u vezi sa posjetom Željke Cvijanović SAD-u. Odgovor nije adekvatan, jer joj je trebala biti odbijena viza za SAD. Ona otvoreno odbija da se pridržava zakona i negira genocid u Bosni i Hercegovini, pa je dopuštati joj da posjeti SAD suprotno principima demokracije – napisala je na svom Facebook profilu Zana Bajrić, advokatica bh. korijena koja živi i radi u Iowi.

Objava sa Facebooka. Facebook

Bajrić je kao djevojčica, zajedno s ocem Hasanom, majkom Nerminom i sestrom Zehrom, protjerana iz Bosanske Dubice, ali nije zaboravila na Bosnu i Hercegovinu i veoma je aktivna u humanitarnim i drugim aktivnostima bh. zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Povodom posjete predsjednice RS Željke Cvijanović SAD-u, Zana se obratila senatoru Grassleyju sa zahtjevom da se angažira da se ne odobri viza osobi koja negira genocid u Srebrenici.


Američka advokatica Zana Bajrić. Facebook

– Hvala što ste mi skrenuli pažnju na posjetu predsjedice RS Željke Cvijanović Vašingtonu. Razumijem Vašu zabrinutost zbog toga i saglasan sam da bi američki zvaničnici trebali poslati zajedničku poruku da su negiranje genocida i prijetnje neprihvatljive – napisao je u odgovoru senator Grassley.

On je dodao kako je informiran o time da je Visoki predstavnik Valentin Inzko donio odluku o izmjeni krivičnog zakona kojom se kriminalizira negiranje genocida te da je predsjednica RS nakon toga potpisala odluku kojom se to neće primjenjivati u RS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.