REAGIRANJE

Vojin Mijatović o rezoluciji u kojoj su zatražene sankcije Dodiku: Hvala evropskim zelenim, ovo su evropske vrijednosti

Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku

Vojin Miajtović, Saša Magazinović, Ahmed Husagić sa evropskom parlamentarkom. Facebook

Piše: E. T.

5.12.2021

Evropski zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina. 

Kako se navodi u Rezoluciji, Evropska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje. U Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku. 

Na sve ovo reagirao je i Vojin Mijatović kojie je prije nekoliko dana boravio u Briselu zajedno sa Sašom Magazinovićem. 

- Još jednom se želim zahvaliti poslanicama Zelenih u Evropskom Parlamentu Tineke Strik i Viola von Cramon-Taubadel, sa kojima smo razgovarali na ovu temu u Briselu prije tri dana, Saša Magazinović, Ahmed Husagić i ja. Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, ističe se.

Dalje, iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Dio Rezolucije Zelenih koji se odnosi na BiH :

Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, navodi se.

Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je u Rezoluciji.

Idemo dalje u cilju zaštite integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine - napisao je Vojin Mijatoivć. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.