SARAJEVO

Mlada umjetnica Emina Osmanbašić sa samo 12 godina otvorila svoju prvu samostalnu izložbu

Emina je talent za likovnu umjetnost pokazala još prije polaska u školu i tada je koristila klasične tehnike, no zbog svoje druge ljubavi, video igrama, odlučila je da se okuša i u digitalnim oblicima umjetnosti

A. Č.

Hadžić, Ajanović-Selesković, Emina Osmanbašić i njen otac

Foto: Avaz


Mlada umjetnica Emina Osmanbašić iz Sarajeva, sa samo 12 godina otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu na kojoj je predstavila 20 digitalnih grafika.

Emina je talent za likovnu umjetnost pokazala još prije polaska u školu i tada je koristila klasične tehnike, no zbog svoje druge ljubavi, video igrama, odlučila je da se okuša i u digitalnim oblicima umjetnosti.

- Najviše volim da crtam portrete, likove iz igrica, portrete poznatih ličnosti, ali i izmišljene likove. Iako se na prvu čini lako, za digitalnu umjetnosti treba puno truda i preciznosti – kazala je Emina.

  • Mlada umjetnica Emina Osmanbašić iz Sarajeva

    Mlada umjetnica Emina Osmanbašić iz Sarajeva

    Foto: Avaz


U svojoj osnovnoj školi „Hrasno“ Emina pohađa likovnu sekciju, a njena nastavnica likovne kulture Dajana Ajanović-Selesković ističe da talent sam po sebi nije dovoljan.

- Za ovakve likovne kreacije potrebno je više truda i kreativnog promišljanja. Emina prvo napravi skice i studije pa tek onda kreće sa izradom. Rezultat toga su da njene digitalne grafike, njeni portreti, očaravaju svojom preciznošću. Vjerujem da će Emina, ako nastavi ovim putem, ostaviti traga na bosanskohercegovačko umjetničkoj sceni pa i šire – kazala je Ajanović-Selesković.

Nevjerovatno razumijevanje

O Emininom radu na otvorenju izložbe govorio je i Ensar Hadžić, akademski slikar-grafičar. On je istaknuo da mlada umjetnica pokazuje ne samo tehnička zrelost već i posebno psihološko ulaženje u likove.

- To je jedno razumijevanje koje je naprosto nevjerovatno u odnosu na njene mlade godine. Kad sam prvi put vidio njene radove mislio sam da je starija. Nadam se da će ova izložba potaknuti i druge mlade i talentirane ljude da istupe u javni prostor i pokaže da, ukoliko se nešto želi da se to može se i ostvariti – naglasio je Hadžić.

  • Emina Osmanbašić sa prijateljima u nastavnicom Dajana Ajanović-Selesković

    Emina Osmanbašić sa prijateljima u nastavnicom Dajana Ajanović-Selesković

    Foto: Avaz


Izložba otvorena do 7. decembra

Izložba je otvorena u „Dječijoj kući“ koja djeluje u okviru „Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo“, a svi zainteresirani je mogu pogledati do 7. decembra.

NA VRH

Podijeli članak na