OHRABRUJUĆE PORUKE

Komšić pozdravio Rezoluciju Evropskih Zelenih u kojoj se spominje i BiH

U potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, nevedeno je u Rezoluciji

Komšić: Riječ je o ohrabrujućoj poruci. Arhiv

A. Č.

5.12.2021

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je Rezoluciju koju su usvojili Evropski Zeleni na 34. sjednici Vijeća ove stranke u kojoj su, kako je rekao Komšić, dali podršku u izgradnji BiH kao građanske i multietničke države.

- Riječ je o ohrabrujućoj poruci pred nastavak borbe za jednaka prava svih građana naše domovine - istakao je Komšić.


Traži se nametanje sankcija predsjedniku SNSD-a

Podsjećamo, Evropski Zeleni su jučer usvojili Rezoluciju, kojom se, između ostalog, od Evropske unije traži nametanje sankcija predsjedniku SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

U Rezoluciji se navodi kako ne smije biti promjena granica na prostoru zapadnog Balkana. Kažu i kako je potrebno apelirati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

- Vjerujemo da je pristupanje svih država zapadnog Balkana naša historijska odgovornost, kao i geopolitički strateška nužnost da osiguramo demokratsku i mirnu budućnost evropskog kontinenta - navedeno je u Rezoluciji.


EU stoji iza Dejtonskog sporazuma

Dodaju da su duboko zabrinuti autokratskim trendovima, erozijom osnovnih prava i sloboda, marginalizacijom manjina, kriminalizacijom branitelja ljudskih prava i ekoloških pokreta i inicijativa, pojavom informatičkog poremećaja i govora mržnje, zarobljavanjem države, rastućim utjecajem i saradnjom neliberalnih režima poput Rusije i Kine.

- EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države. Trebalo bi da apeluje na sve aktere u zemlji, a posebno na politički vrh Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenitet zemlje - ističu Zeleni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.