LIDER NARODA I PRAVDE

Konaković o pritvaranju Kasumovića: Novalić, Mehmedagić, Solak brane se sa slobode, diploma direktorice KCUS-a se stidljivo analizira

U mnogo većim aferama određivanja pritvora nije bilo, kaže Konaković

Konaković: Imovina nije nestala, još uvijek se nalazi na istom mjestu. Avaz

Piše: E. T.

5.12.2021

Gradonačelnik Zenice uhapšen je bez da se tereti za bilo kakvu ličnu imovinsku korist. Žargonski rečeno imovinu Grada je prebacio iz jednog u drugi džep. Napisao je ovo Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde u svom osvrtu na predmet "Zenicatrans" u okviru kojeg je uhapšen i pritvoren Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

- Upisao je imovinu na Grad Zenicu, a prije toga knjižena je na firmu kojoj je Grad osnivač i vlasnik. Imovina nije nestala, još uvijek se nalazi na istom mjestu. Uslova za određivanje pritvora nije bilo, osim jednog. Određen je pritvor “jer Tužilaštvo nije ispitalo sve svjedoke”. Godinama rade slučaj, a svjedoke nisu ispitali.


U mnogo većim aferama određivanja pritvora nije bilo. Novalić, Mehmedagić, Solak brane se se slobode, diploma direktorice KCUS se stidljivo analizira. Kasumović je Bošnjak, dobitnik Zlatnog ljiljana, izostale su i reakcije političkih i vjerskih lidera po ovom osnovu. Sudija za prethodni postupak Ramo Ljevaković koji je odredio pritvor, doktorirao je u martu prošle godine na temu “Ocjena dokaza, utvrđivanje činjenica i primjena materijalnog prava u krivičnom postupku”.

Predsjednik komisije pred kojom je doktorirao bio je predsjednik SDA Zenica, Nezir Pivić, inače poraženi kandidat sa zadnjih lokalnih izbora. Kasumović je imao skoro 33 hiljade glasova, Pivić nešto više od 11 hiljada. Tužilaštvo ZE-DO već dugo slovi za stranačko, Vesna Kaknjo koja ga vodi za osobu blisku rukovodstvu stranke u Zenici.

Hapšenje se desilo baš onako kako mjesecima najavljuju na mrežama botovi bliski stranačkim liderima i operativcima. Budno pratimo proces, neće se završiti bez odgovornosti pravosudno-političke mafije ako se dokaže da je politički montiran. Postupci raznih ljevakovića, sarajlija, kaknja, burzića i njima sličnih, opasniji su od postupaka njihovih nalogodavaca - napisao je Konaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.