ALARMANTNO

Poljoprivrednici traže pomoć Vlade: Domaćim farmama prijeti gašenje 

Poskupjelo je sve na tržištu, od sjemena, đubriva, mineralnih zaštita, goriva i svega, rekao Bićo

Poljoprivrednici nemaju dovoljno stočne hrane. ilustracija

Piše: L. Memčić

7.12.2021

Poljoprivreda u BiH je po ko zna koji put na koljenima. Udruženje poljoprivrednika FBiH je u više navrata upozoravalo da je potrebno izdvajanje većih sredstava kako bi se popravilo stanje u ovom području. Od Federalne vlade tražili su da se u budžetu za narednu godinu izdvoji 150 miliona maraka za pomoć ovoj privrednoj grani. U protivnom, najavljuju da će se veliki broj farmi, obrta, ali i kompanija ugasiti.





Pokriti troškove

Bićo: Cijene u otkupu godinama iste. avaz

Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja, razlog za ovaj zahtjev je taj što su u prethodnim godinama bila vrlo mala izdvajanja za poljoprivredu od Vlade FBiH.

- To ne može ni blizu pokriti troškove poljoprivrednika, ovo koliko se dosad izdvajalo. Ove je godine pogotovo bilo vrlo malo izdvajanja ako se osvrnemo na nepogode koje su zadesile poljoprivrednike; mrazevi, otkazi, suše - istakao je Bićo.

Kako kaže, takve su nepogode nezapamćene u posljednjih 50 godina.

- Nedostatak je stočne hrane, farme će se početi gasiti jer neće imati dovoljno hrane. Onda je poskupjelo sve na tržištu, od sjemena, đubriva, mineralnih zaštita, goriva i svega - rekao je Bićo. 

Veliki troškovi

Cijene u otkupu koje poljoprivrednici proizvode su, kako tvrdi naš sagovornik, petnaestak godina iste. To je slučaj s mlijekom, mesom i ostalim proizvodima.

- Ovo postaje neizdrživo, tako da je jedan od ključnih razloga upravo to da poljoprivreda ne bi propala i da pokušamo spasiti ovo malo što je opstalo. I 150 miliona KM je malo ako uporedimo izdvajanja zemalja u okruženju - naveo je Bićo.

Rekao je da je već nekoliko farmi zatvoreno jer neće imati dovoljno stočne hrane.

Hrana najskuplja u posljednjih 10 godina

Ukoliko se smanji domaća proizvodnja zbog gašenja domaćih farmi, doći će do dodatnog povećanja cijena hrane. Cijene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu, dok proces otvaranja novih radnih mjesta godinama stagnira. Nažalost, ovo je postao i globalni problem.

U posljednjih 10 godina, prema podacima Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu, cijene hrane su na najvišem nivou. Cijene poljoprivrednih proizvoda značajno su porasle u prethodnih godinu pod utjecajem slabije žetve i povećane potražnje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.