TRAGEDIJA

Danas dženaza Raifu Čamdžiću: Iza poginulog rudara ostali supruga i maloljetni sin

Do nesreće je, najvjerovatnije, došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanja podgrade

Čamdžić: Poginuo u nesreći. Avaz

Piše: A. Čengić

6.12.2021

Rudar Raif Čamdžić (40) poginuo je u nesreći koja se dogodila u subotu oko 19.30 sati u Rudniku uglja “Đurđevik”, dok je Hasan Kadirić (30) povrijeđen i trenutno se nalazi u UKC-u Tuzla, gdje mu je dijagnosticirana kontuzija pluća uzrokovana povredom.

U trenutku nesreće u jami su bila četvorica rudara. Do nesreće je, najvjerovatnije, došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanja podgrade. Između 12 i 14 kubika uglja zatrpalo je rudare.

Bol majke

Kako je za „Avaz“ rekao predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić, nakon svega što su proživjeli u posljednjih 15 dana, od protesta do sastanaka, sve rudare je mnogo potresla ova vijest.

- Bio sam kod porodice stradalog Čamdžića. Iza njega su ostali supruga, sin srednjoškolac, majka, brat. Užas šta se desilo. Supruga i sin su shrvani od bola, potreseni su i roditelji od supruge. Bol koju je ispoljavala majka, to je bilo… - jedva nam je prepričao Husić.

Užas šta se desilo. Avaz

Kaže da su mu članovi porodice stradalog rudara rekli da imaju razloga biti ponosni i da će sakupiti snage da nastave dalje.

- I poslije takvih riječi imamo razloga reći da je naš izbor otpor i da ćemo se boriti - dodao je Husić.

Kontuzija pluća

Na mjestu nesreće bio je i federalni rudarski inspektor koji će Tužilaštvu dostaviti izvještaj o uzrocima i drugim okolnostima vezanim za nesreću. Povrijeđeni rudar je smješten u Jedinici intenzivne njege Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla. Priključen je na respirator i konstatirana mu je kontuzija pluća.

- Rudarski posao je veoma opasan, borite se s prirodom i uvijek smo tražili samo dva uvjeta. Nažalost, svjesni smo, i kada bismo sto posto modernizirali rudnike, da postoji mala mogućnost da se dese ovakve situacije, ali smo sigurni da bismo modernizacijom izbjegli ovakve i slične stvari - kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika “Kreka”.

Danas dženaza

Raifu Čamdžiću, rudaru koji je preksinoć poginuo u rudarskoj nesreći u RMU Đurđevik, danas će biti klanjana dženaza.

Dženaza će se klanjati u mjestu Brezik u 14:30 sati nakon ikindije namaza. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.