REAKCIJA

Nešić: Dodik se uplašio gubitka vlasti, pa najavljuje bojkot izbora

Ne glasaju stranci, nego birači RS, rekao je Nešić

N. Aj.

Nešić o Dodikovim izjavama: Nema pravo da onemogućava održavanje izbora, samo zato što je došao kraj vladavine i period smjene vlasti

Foto: Arhiv


Milorad Dodik se uplašio gubitka vlasti, pa najavljuje bojkot izbora. Niko od nas nema pravo da od RS pravi totalitarni sistem, da onemogućava održavanje izbora, samo zato što je došao kraj vladavine i period smjene vlasti.

Ovo je izjavio predsjednik DNS-a Nenad Nešić, komentirajući jučerašnju izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je najavio mogućnost da u lokalnim zajednicama gdje ima vlast ne budu formirane izborne komisije, odnosno da se onemoguće izbori, ''ukoliko se stranci budu miješali u rad CIK-a''.

- Ne glasaju stranci, nego birači RS! Ne broje glasove stranci, nego članovi biračkih odbora koje imenuju političke partije! Onaj ko voli RS i poštuje njen narod, nikada je ne bi uvodio u stanje Sjeverne Koreje, nego bi čestitao pobjedniku i dostojanstveno se povukao u opoziciju - rekao je Nešić.

Mostarizacija RS, smatra on, ozbiljno bi ugrozila njen demokratski kapacitet i vladavinu prava.

- Ustav RS jasno propisuje da se izbori održavaju svako četiri godine, i to mora biti sveto slovo za sve nas, pa i Milorada Dodika - kazao je Nešić.

On kaže i da mu je drago što je Dodik na liniji stavova DNS-a, ali i cijele srpske opozicije, kada je riječ o glasanju iz inostranstva.

- Naši zahtjevi koje smo svuda iznosili jesu da nema glasanja poštom jer su ti glasovi predmet trgovine i kriminala. Ljudi prodaju po nekoliko hiljada glasova i od toga su napravili biznis, potpuno mijenjajući izbornu volju. Jedan ukraden poslanički mandat može prevagnuti između dva bloka. Zato smatramo da u cijelom svijetu treba otvoriti biračka mjesta po potrebi i omogućiti tim biračima da glasaju ili na biračkim mjestima u inostranstvu ili da dođu ovdje i ostvare svoje pravo - poručio je Nešić.

NA VRH

Podijeli članak na