POŽELIO IM DOBRODOŠLICU

Komšić primio akreditivna pisma ambasadora Australije, Malija, Nigerije i Finske

Istaknuti dobri odnosi između svih zemalja i BiH

Ambasadorica Nigerije Modupe Irele s Željkom Komšićem. Predsjedništvo BiH

N. Aj.

6.12.2021

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je primio akreditivna pisma četiri novoimenovana ambasadora za Bosnu i Hercegovinu.

Prvo je primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Australije za Bosnu i Hercegovinu Ričarda Traversa Sadlejra (Richard Travers Sadleir).


Ambasador Australije

Izražen je interes za unapređenjem bilateralnih odnosa dvije zemlje, koje, iako geografski udaljene, imaju zajedničkih interesa. Tako je rečeno da je mnogobrojna bosanskohercegovačka dijaspora dobro integrisana u australsko društvo, zastupa interese Bosne i Hercegovine i most je za dalje unapređenje odnosa.

Istaknuto je da treba ugovorno regulisati bilateralne odnose, ali i da saradnja u međunarodnim organizacijama i na multilateralnom planu može doprinijeti jačanju odnosa dvije zemlje.

Razgovarano je o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u obje zemlje, te interesima na globalnoj političkoj sceni.

Ambasador je istakao da Australija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je poželio uspješan mandat novoimenovanom ambasadoru Australije za Bosnu i Hercegovinu Ričardu Traversu Sadlejru.

Ambasador Malija

Potom je Komšić primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Malija za Bosnu i Hercegovinu Alija Kolibalija (Aly Coulibaly).

Također je izražen interes za unapređenjem bilateralnih odnosa dvije zemlje, a posebno na međunarodnom planu.

Ambasador je izrazio zahvalnost za učestvovanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Multidimenzionalnoj integrisanoj stabilizacionoj misiji Ujedinjenih nacija u Maliju.

Komšić je poželio uspješan mandat novoimenovanom ambasadoru Malija za Bosnu i Hercegovinu i izrazio nadu da će se bilateralni odnosi dvije zemlje unaprijediti.

Ambasador Finske s Komšićem - Avaz
Ambasador Finske s Komšićem - Avaz
Ambasadorica Nigerije Modupe Irele s Željkom Komšićem - Avaz
Ambasadorica Nigerije Modupe Irele s Željkom Komšićem - Avaz
Ambasador Malija s Komšićem - Avaz
+3

Ambasadorica Nigerije

Komšić je primio akreditivno pismo i novoimenovane ambasadorice Federativne Republike Nigerije za BiH, sa sjedištem u Budimpešti, Modupe Irele te je istakao da se nastavlja uspješna saradnja između Bosne i Hercegovine i Nigerije.

Istakao je da dosadašnja saradnja Bosne i Hercegovine i Nigerije treba da bude još intenzivnija i sadržajnija, ukazavši da u takvim odnosima naša država ima veliki ekonomski potencijal i prirodna bogatstva. U tom smislu je zajednički konstatovano da je od posebnog interesa razvoj u poljoprivrednoj djelatnosti, prehrambenoj industriji, energetici, metalnoj i namjenskoj industriji i turizmu.

Ambasadorica Nigerije Modupe Irele naglasila je da će za vrijeme svog mandata uložiti sve napore da budu produbljeni odnosi između dvije zemlje, da će nastojati unaprijediti prijateljske veze između njihovih naroda i učiniti još snažnijim trgovinsko partnerstvo, koje je usporeno zbog pandemije Covid-a 19. Naglasila je da će kao ambasadorica u Bosni i Hercegovini uložiti sve napore da ponovo oživi, održi i poveća trgovinske i investicijske aktivnosti između dvije zemlje.

Ambasador Finske

Akreditivno pismo primio je i od novoimenovanog ambasadora Finske za BiH, sa sjedištem u Zagrebu Kalea Kankanpaea (Kallea Kankaanpääe).

Komšić je izrazio zahvalnost Finskoj na kontinuiranoj i iskrenoj podršci našoj zemlji na njenom euroatlantskom putu, izrazivši očekivanja da će ta podrška biti nastavljena i u budućnosti. Ambasador Finske istakao je da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan u skladu sa političkim i ekonomskim interesima Finske. Podsjetio je da je Finska podržala Strategiju proširenja EU za sve zemlje regije, te je naglasio da će njihovo članstvo u EU i NATO omogućiti mirno, stabilno i sigurno okruženje svim njenim građanima u budućnosti.

Uz konstataciju da su ekonomski odnosi Bosne i Hercegovine i Finske nedovoljno razvijeni, kako u oblasti vanjskotrgovinske razmjene, tako i u pogledu direktnih stranih ulaganja, sagovornici su se usaglasili da se u narednom periodu treba fokusirati na razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje i raditi na povezivanju poslovnih zajednica.

Željko Komšić je istakao da postoje različite oblasti za proširenje saradnje Bosne i Hercegovine i Finske, posebno u turizmu, prehrambenoj industriji, šumarstvu i sektoru zaštite životne sredine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.