IZMJENA SUDSKOG VIJEĆA

Iznova počinje suđenje Dušku Suvari za silovanje u Glamoču 1992. godine

Tužilaštvo BiH ga tereti da je kao pripadnik Vojske RS, dolazio u mjesta na području Glamoča te uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica ženske osobe prisilno odvodio iz njihovih kuća, silovao ih i seksualno zlostavljao

Sud BiH: Proces kreće iznova. Arhiv

L. S.

6.12.2021

Suđenje Dušku Suvari, optuženom za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije ženske osobe na području Glamoča tokom 1992. godine, počet će iznova zbog izmjene Sudskog vijeća.


Dostaviti pisano izjašnjenje

Optuženi Suvara kazao je kako je već osuđen na Okružnom sudu u Banjoj Luci na 20 godina zatvora, prenosi Birn.

Tužilac Senad Osmić rekao je kako je Tužilaštvo BiH upoznato da je optuženi ranije presuđen, ali je zatražio da im Suvara dostavi pisano izjašnjenje o činjenicama i okolnostima o kojima govori, kako bi bilo jasnije na šta ukazuje.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić kazao je optuženom Suvari da napiše podnesak koji će poslati njemu i tužiocu, te da to može isticati u završnoj riječi.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, ženske osobe prisilno odvodio iz njihovih kuća, silovao ih i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede.



Tužilaštvo i odbrana bez primjedbi

Jukić je na današnjoj statusnoj konferenciji obavijestio Odbranu i Tužilaštvo da je došlo do promjene člana Sudskog vijeća u ovom predmetu. Umjesto sutkinje Lejle Konjić-Dragović, koja je na bolovanju, za članicu je imenovana sutkinja Tatjana Kosović. Tužilaštvo i odbrana nisu imali primjedbi na novi sastav Vijeća.

- Mislim da bi bilo primjereno dati sudiji rok od 20 do 30 dana da se upozna s predmetom - rekao je Jukić.

On je naveo kako će ovaj proces krenuti iznova, oko čega će se dogovarati idući put. Termin nastavka suđenja bit će poznat naknadno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.