DOBIO APLAUZ

Vranić: Javne zdravstvene ustanove u KS su politički plijen koji se dijeli prema strankama

Iz vrhova stranke imaju privatne ordinacije u kojima rade ljekari koji nemaju dozvolu za rad, iz državnih vrhova strnaka imate ljekare iz Kliničkog centra koji nemaju dozvolu da rade, rekao je

Haris Vranić: Ministar zdravstva KS. printscreen

Piše: L. Memčić

6.12.2021

Haris Vranić, ministar zdravstva KS, na današnjoj sjednici Skupštine KS tokom rasprave o Informaciji Ministarstva zdravstva o smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, pred zastupnicima je govorio o stanju u zdravstvenom sistemu u KS.

- Kao što sam i pretpostavio, ova rasprava o informaciji se pretvorila u raspravu i političke dijaloge, ono sve što nismo htjeli da postignemo s ovom tačkom dnevnog reda. Drago mi je da se otkrila ova priča o zdravstvenom sistemu unutar KS, što je podnesena incijativa da se organizira tematska sjednica u zdravstvenom sistemu.





Političke strukture u sistemu

Politika već 25 godina urušava zdravstveni sistem u KS i u FBiH. Kao što znate, a svi ste u ovome učestvovali, neki više neki manje, da su javno javne zdravstvene ustanove u KS praktički politički plijenovi koji nakon preuzimanja vlasti se dijele prema strankama. Kaže se, kada je pobijedila, daje se SDA-u Klinički centar, pa idući mandat pripast će SDP-u i to svi mi u tišini znamo koji smo unutar tog zdravstvenog sistema, a vi koji to izglasavate. Nakon 25 godina urušavanja ovog sistema otkrijemo da nešto ne valja - rekao je Vranić.

Kako je dodao, zdravstveni radnici su glas izgubili govoreći da ne valja sistem, međutim, on kaže da je sistem duboko politički ukorijenjen, u sve strukture. Od političkih sindikata, upravnih odbora, do političkih direktora.

- U korumpiranom zdravatvu učestvujemo svi mi koji sjedimo ovdje i građani. Mi znamo koje kolege uzimaju pare od svojih kolega i šutimo. Vi kao pacijenti znate kome dajete pare da biste se liječili i šutite, ne izlazite u javnost. Onda odjedom gle čuda, korupcija je u zdravstvu. Je li znate ko je ostavio dugove od 65 miliona u Kliničkom centru, znate li ko je državnu bolnicu tada doveo do praktičnog nerada, ko je uništio domove zdravlja i zaposlio 2.500 ljudi, ko je zaposlio pet provodilaca, pet inžinjera hortikulture u KCUS-u. Da li se pacijenti usmjeravaju iz javnog u privatni sektor? Pa naravno da se usmjeravaju. Vi to svi dobro znate i šutite. Trebali smo čekati smrt djevojčice da bi se otkrilo da se nešto radi - naveo je Vranić.

Nadzor nad privatnim i javnim sektorom

Istakao je da je u martu kada je došao na poziciju počeo nadzor nad privatnim i javnim sektorom.

- Ja kao ministar moram navesti ordinacije koje treba da se obiđu, tako ja mogu da vršim samo ciljanu inspekciju. Kada dobijem inspekcijski nalaz, nemam imena doktora koji rade bez dozvole jer zakon o zašttiti ličnih podataka je rekao da mi ne mogu saopćiti ta imena. 

Vi svi znate to, iz vrhova stranke imate koji imaju privatne ordinacije u kojima rade ljekari koji nemaju dozvolu za rad, iz državnih vrhova strnaka imate ljekare iz Kliničkog centra koji nemaju dozvolu da rade. I, šta se dešava? Ništa zbog toga što su visoko pozicionirani. To što inspekcija zaobilazi nekoga nije moja nadležnost, ali ako je inspekcija u nadležnosti Ministarstva onda sam odgovoran.

Ko je izdao ove dozvole? Da li vam je ikada palo na pamet da imate 209 stomatoloških ordinacija i istovremeno 140 stomatologa u domovima zdravlja o kojima se pitate zašto ne rade. I svi mi sasvim normalno idemo kod privatnih stomatologa. Da li javne zdravstvene ustanove rade nelegalno? Rade, ne rade u skladu sa zakonskim odredbama. Ko je donio uredbu kojom će se pratiti finansiranje ZZO KS, ovo Ministarstvo. Ko je donio prvu uredbu o radnom vremenu, nije se znalo dokad apoteke rade, koje su dežurne, a koje nisu - naveo je tokom obraćanja.

Bez nadležnosti nad KCUS-om

Treba da umre neko kao što je ova mala djevojčica, rekao je Vranić, da bi se sada svi počeli češati po glavi i govorili da ovaj sistem ne valja.

- Dok sam ja govorio za ovom govornicom onda se vodio rat o tome da li ja imam sukob sa generalnom direktoricom KCUS-a ili direktorom Opće bolnice. Ne može sistem funkcionirati ako nemate nikakve nadležnosti nad Kliničkim centrom zato što je to najveća i najvažnija zdravstvena ustanova u KS. Opća bolnica neće nikada biti Klinički centar niti može da bude kadrovski ni kapacitetima. Mora KCUS shvatiti da je dio sistema unutar zdravstvenog sistema KS i tako se i ponašati. Ja nemam nikakve nadležnosti nad Kliničkim centrom. KUIP ne može izvršiti nadzor u Kliničkom centru. Ja vam odgovorno tvrdim da se politika u mom radu dosada nije miješala, ili da se miješala vrlo malo.

Da li smo doveli do ovoga sistema kao što je današnji potpunim moralnim urušavanjem čitavog ovog društva, gdje su nam Grand parade i ZMBT postali mjerilo svega. Došli smo do toga da smo sistem vrijednosti uništili totalno pa se to odrazilo i na zdravstveni sistem. Sada se i kod doktora dobelo do toga da je materijalno nadmašilo profesionalno i moralno.

Ne može da smijeni direktora zdravstvene ustanove

Da li politika postavlja upravne odbore i direktore, znate i sami i vi ste u tome učestvovali. Da li ja kao ministar mogu da smijenim direktora koji odbija odluke Vlade. Ne mogu da ga smijenim, nema ingerencije ministar da smijeni nikoga. Vi imate direktora za kojeg vidite da urušava jednu javnu ustanovu i da je vodi u propast i nećete da ga smijenite zato što imate većinu ovdje.

Mi radimo po Zakonu i propisima iz 1998. godine, najstariji dokument poslije Dejtona. Jučer su ljekari bili heroji kada su se borili protiv korone. Danas nakon ovog nesretnog slučaja svi smo meta i svi smo potencijalno odgovorni kada se nešto desi. Ja vas još jednom molim, organizirajte tematsku sjednicu - zaključio je ministar zdravstva KS.

Nakon njegovog izlaganja, zastupnici su ga ispratili aplauzom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.