CIK BIH

Bakalar o najavama opstrukcija: Nas kao instituciju zanima provedba zakona, organizacija i provedba izbora

Podrška međunarodne zajednice CIK BiH je veoma snažna, naglasio je predsjednik CIK, Željko Bakalar

Bakalar: Do izbora još mnogo aktivnosti. Avaz

Piše: Al.B

6.12.2021

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik najavio je mogućnost podrške HDZ BiH u bojkotu izbora naredne godine. On je precizirao kako je pri takvoj odluci dovoljno da javne ustanove u RS ne ustupe svoje prostorije za biračka mjesta ili da lokalne zajednice ne formiraju općinske izborne komisije.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar kazao je danas medijima da ovakve najave ne predstavljaju bojkot, već političke ideje koje bi vodile ka institucionalnoj opstrukciji izbornog procesa, a to je bitna razlika.

- Uz trenutno političko stanje u zemlji, ovakve ideje su zabrinjavajuće, ali u ovom momentu, dok su one samo u fazi ideja, to nije nešto na što bismo se mi kao tijelo izborne administracije trebali osvrtati – kazao je Bakalar.

On je dodao da je problema bilo i prilikom organizacije prethodnog izbornog ciklusa, ali je uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice on doveden do kraja, a podrška međunarodne zajednice CIK BiH je veoma snažna.

- Nas kao instituciju zanima provedba zakona, kao i organizacija i provedba izbora. Izbori se raspisuju tek početkom maja, a do tada imamo još niz drugih aktivnosti. Trenutačno smo fokusirani na postizbornu konferenciju i prijevremene izbore u Prijedoru – kazao nam je Bakalar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.