LIDER HDZ-A

Čović u Briselu: Bez novog izbornog zakona BiH klizi u još dublju krizu

On je u ponedjeljak u sjedištu Europskog parlamenta razgovarao s nizom sugovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora oko izbornog zakona

Dragan Čović. Agencije

E. T. / Večernji list

6.12.2021

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uvjeta za provedbu izbora, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

- Ako nema dogovora, izbora vjerojatno neće biti iako neki misle da se mogu organizirati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uvjeti za to - rekao je Čović. 

On je u ponedjeljak u sjedištu Europskog parlamenta razgovarao s nizom sugovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora oko izbornog zakona. 

Između ostalih razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Europskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom McAllisterom i parlamentarnim izvjestiteljem za BiH Paulom Rangelom. 

Čović kaže da hrvatska strana u BiH ne želi ni razmišljati što će se dogoditi ako ne bude dogovora o izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama. 

- Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu. Čini mi se da smo mi jedini vidno zainteresirani za europski put Bosne i Hercegovine - rekao je. 

Ističe kako mu se čini da jedino hrvatska strana želi dogovor o izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresirana jer “joj odgovara status quo”. 

U posljednje vrijeme znatno je pojačan angažman Sjedinjenih Država i Europske unije u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli domaćim akterima da se dogovore oko neophodnih izmjena izbornog zakona. Posebni američki izaslanik za izbornu reformu Metthew Palmer i ravnateljica pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst prošli su tjedan vodili još jedan krug pregovora s čelnicima vladajućih i oporbenih političkih stranaka čiji je cilj postići dogovor o promjenama izbornog zakona i ustava koji bi bio prihvatljiv za sve. 

Do sada ti napori nisu dali rezultata. 

Čović kaže da Bosna i Hercegovina može preživjeti samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. Komentirao je i glasanje o zaključku Kluba srpskog naroda o zakonu o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Čović i HDZ BiH podržali su 29. studenog ideju o ukidanja Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici. 

 On je rekao da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi. 

- Nastojali smo uspostaviti Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to promijeniti u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali nažalost kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida - kaže Čović dodajući da je time napravljena velika šteta procesima koji su u tijeku u Bosni i Hercegovini. 

- Izmanipulirana je javnost u BiH i međunarodna javnost iz jednog izvora informacija na jedan krajnje neprihvatljiv način - rekao je Čović, prenosi Večernji list. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.