PREDSJEDNIK HDZ-a BiH

Čović: Izborni zakon je osnova na kojoj treba graditi povjerenje između Hrvata i Bošnjaka

Političkim predstavnicima Hrvata i Bošnjaka potreban je jasan plan šta žele ostvariti u narednih četiri ili pet godina, kaže Čović

L. S

Čović: Neophodna sinergija hrvatskih i bošnjačkih stranaka

Foto: Arhiv


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je Izborni zakon simbolična, ali vrlo bitna stvar u odnosima Hrvata i Bošnjaka koja se mora završiti. 

- A kada riješimo to pitanje, u što sam uvjeren, to će biti tek osnova za povratak povjerenja između dva naroda. Nama u tom kontekstu treba reformski plan za Federaciju, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu - rekao je Čović. 

Zajednički planovi i ciljevi

Političkim predstavnicima Hrvata i Bošnjaka, naveo je on, potreban je jasan plan šta žele ostvariti u narednih četiri ili pet godina.

- Naravno da je to očuvanje Bosne i Hercegovine kao cjelovite države i europski put BiH, ali trebamo vidjeti što ćemo reformirati u ekonomskom, socijalnom smislu. Kako napraviti iskorake i ovu zemlju učiniti funkcionalnijom. Mislim da je to odgovornost stranaka i stranačkih lidera koji imaju izborni legitimitet.

To je krucijalno i prevažno i ja ću se truditi dugoročno napraviti atmosferu za to. Način kako radimo danas na federalnoj pa i na županijskoj razini, nije dobar. Moramo imati zajedničke planove i ciljeve u Federaciji, a onda će se to prenijeti i na cijelu BiH. To je jedini način da ubrzano iziđemo iz ove krize, jednom sinergijom hrvatskih i bošnjačkih stranaka - rekao je Čović.

  • Dragan Čović

    Dragan Čović

    Foto: Arhiv


Razgovore koje je imao jučer u Briselu ocijenio je vrlo uspješnim, jer je na njima uspio potaknuti, kako kaže, zainteresiranost rukovodstva i zastupnika Evropskog parlamenta za situaciju u BiH, a posebno za reformu izbornog zakonodavstva, kao preduvjeta za održavanje izbora iduće godine.

- Drago mi je što sam se uvjerio da svi moji sugovornici potpuno razumiju odnose u BiH i probleme koje treba riješiti. Svi se slažemo da je došlo vrijeme da i Europski parlament, uvažavajući sve različitosti koje postoje u stavovima unutar njega, izgradi pozitivan odnos prema procesima u BiH i pomogne da se stvori jedna bolja atmosfera - kaže Čović, kojeg danas u Zagrebu očekuju i razgovori s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske.

On iduće sedmice očekuje novi posjet BiH američko-evropskih posrednika u pregovorima o izbornoj reformi Metjua Palmera (Matthew) i Angeline Ajhorst (Eichhorst).

- Tada bi se trebali privesti kraju ovi naši razgovori, bar u onim modelima koji se tiču Predsjedništva i Doma naroda te kredibilnosti izbornog procesa, odnosno tehničkih izmjena Izbornog zakona. Vjerujem u mogućnost dogovora, ali moramo razumjeti što su prioriteti i kakve ustupke međusobno trebamo napraviti da oni budu sukladni Ustavu, a da relaksiraju odnose u BiH - rekao je Čović.

Moguće postići dogovor

Dodao je kako će on prije najavljenog dolaska Palmera i Ajhorst vjerojatno u narednih nekoliko dana, nastojati organizirati sastanak stranaka iz Federacije BiH kako bi pokušali približiti određena stajališta.

- Vjerujem da je uz malo napora i dobre volje moguće postići dogovor, stvoriti ambijent da se iduće godine normalno organiziraju izbori, a očuva BiH na euroatlantskom putu. Mnogo toga će biti jasnije krajem idućeg tjedna, kada će se razgovori u ovoj fazi definitivno završiti. Ako budemo uspješni, onda je za očekivati da već u prvom ili drugom mjesecu naredne godine ta rješenja usvojimo i u parlamentarnoj proceduri - poručio je Dragan Čović.

NA VRH

Podijeli članak na