ZAVRŠENA PRVA SINODA

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić: Kako biti vjerodostojan katolik u ovim vremenima

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je istakao da je ovo važan momenat kada cijela Vrhbosanska crvka promišlja što dalje činiti i kako se suočiti sa izazovima života

N. Aj. / Anadolija

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

Foto: Anadolija


Sinoda je više strategija nego reforma, a bitno je kako svjedočiti Evanđelje i kako biti vjerodostojan katolik u ovim vremenima i na ovim prostorima, poručeno je danas povodom završetka prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, javlja Anadolu Agency (AA).

U povodu završetka prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu je održana konferencija za novinare na kojoj su se obratili Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, generalni tajnik Sinode Mario Bernardić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Puljić je tom prilikom istakao da je ovo važan momenat kada cijela Vrhbosanska crkva promišlja što dalje činiti i kako se suočiti sa izazovima života.

Provesti u život

- Sinoda znači ići zajedno kako bi zajednički nosili teret svih događanja i proživljavanja u našoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Ja sam svjestan da nije lako nešto pokrenuti što nije bilo prije, ali sam zadovoljan da je veliki dio prihvatio saradnju i doprinio kako bi zajednički razmišljali kao cijela Vrhbosanska crkva da razmislimo što nam je činiti i kako se suočiti sa svim izazovima života. Sada prelazimo na provođenje Sinode. Dakle, stvoriti zakonske odredbe i onda pokušati to provesti u život - kazao je kardinal Puljić.

Kako je rečeno, Sinode se mogu ponavljati nakon 20,30 do 100 godina kada se osjeti potreba u crkvi za takvim dokumentom.

- Može se govoriti o reformi, a može se govoriti i o strategiji. Više je to strategija nego reforma. Bitno je kako svjedočiti Evanđelje i kako biti vjerodostojan katolik u ovim vremenima i na ovim prostorima - istakao je kardinal.

Bernardić je podsjetio da se svečani dio otvorenja prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije dogodio 11. septembra 2021. godine svetom misom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova koju je predvodio kardinal Puljić.

  • Sa današnje konferencije za novinare

    Sa današnje konferencije za novinare

    Foto: Anadolija


Stručne grupe

- Nakon toga uslijedilo je pet sinodskih zasjedanja, za svako poglavlje radnog dokumenta po jedno. Članovi Skupštine, 134 s pravom glasa, imali su prigodu kroz pisane i usmene intervente dati prijedloge, komentare ili kritike na sadržaj dokumenta kojega su pripravili članovi pet stručnih skupina: eklezijalno-pravne, pastoralne, religiozne-pedagoške, liturgijske te medijske. Tokom tih pet susreta poslano je oko 60 pismenih intervenata te 40-tak usmenih. Njih su članovi pet stručnih skupina imali na umu pri izradi završnog dokumenta o kojem su članovi Skupštine glasovali u subotu 20. novembra 2021, a usvojen je apsolutnom većinom glasova - kazao je Bernardić.

Dokument će biti predat predsjedniku Sinode, odnosno kardinalu Puljiću u srijedu, 8. prosinca/decembra na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije prije svete mise u sarajevskoj katedrali na svečanosti u Svećeničkom domu s početkom u 9.30 sati.

O konkretnim zaključcima te načinu provedbe dokumenta javnost će biti blagovremeno upoznata.

Ćosić je izjavio da je Sinoda važan i zahtjevan događaj u životu jedne mjesne crkve.

- Sinoda je savjetodavno tijelo u crkvi, to znači da završni dokument koji će sutra biti predat kardinalu na daljnje upravljanje jeste, prije svega, jedan savjet određenog broja svećenika, časnih sestara, vjernika, laika o svemu onome što se tiče života crkve - rekao je Ćosić.

Više o temi Kardinal Vinko Puljić

BLAGDANI
Kardinal Puljić čestitao Hanuku
NA VRH

Podijeli članak na