BN TV TVRDI

Tužilaštvo BiH od NSRS traži listing glasanja poslanika o osnivanju Agencije za lijekove RS

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS, koja je zakazana za petak, a na kojoj će poslanici razmatrati informacije o prijenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH

N. Aj. / BN TV

Tužilaštvo BiH

Foto: Arhiv


U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) je vanredno stanje, piše BN TV.

Navodno je iz Tužilaštva BiH stigao zahtjev u kome se traži od rukovodstva NSRS da im dostave listing glasanja poslanika za zakon o Agenciji za lijekove RS.

Kako piše BN TV, a poziva se na svoj neimenovani izvor, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet "rušenje ustavnog poretka BiH".

Spornim zakonom, koji je u NSRS donesen u hitnoj proceduri nakon "afere kiseonik", je regulisano da se u roku od šest mjeseci formira Agencija za lijekove RS.

Formiranjem ove agencije, kako su predvidjeli u RS, ne bi djelovala Agencija za lijekove BiH, čije sjedište je u Banjoj Luci.

Za sporni zakon glasali su poslanici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om.

Zakon nije prošao u Vijeću naroda RS.

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS, koja je zakazana za petak, a na kojoj će poslanici razmatrati informacije o prijenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Predviđeno je, kako je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok, također, od šest mjeseci da Vlada pripremi zakonska rješenja za vraćanje tih nadležnosti s BiH na nivo RS.

Treba podsjetiti da je Dodikov SNSD aktivno učestvovao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada su nadležnosti sa RS prenesene na nivo BiH. 

Više o temi NSRS

ZAKAZAN KOLEGIJ
Danas utvrđivanje termina posebne sjednice NSRS
NA VRH

Podijeli članak na