NISU DOBILI PLAĆE

Dom zdravlja Konjic ostaje bez ljekara: Najavili otkaze od 15. decembra

Nedopustivo je ponašanje menadžmenta obje ustanove koji dva mjeseca „pokušava“ riješiti ovu situaciju na uštrb radnika, koristeći njihovo strpljenje, navodi se u saopćenju Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK

Sa jednog od okupljanja medicinskih radnika u Konjicu. Avaz

N. Aj.

8.12.2021

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačkoneretvanskom kantonu, podružnica Opća bolnica i Dom zdravlja Konjic uputili su saopćenje za javnost koje se tiče najavljenog otkaza ljekara u ovim medicinskim ustanovama.

- Danas su uposlenici, naše kolege ljekari koji pripadaju Domu zdravlja Konjic uručili obavijest poslodavcu i osnivaču ustanove o planiranom Otkazu ugovora o radu koji je planiran nakon 15.12.2021 godine, kada se navršava tačno dva mjeseca od blokade računa ove zdravstvene ustanove i neisplate zarađenih plaća za period avgust-novembar tekuće godine.

Nedopustivo je ponašanje menadžmenta obje ustanove koji dva mjeseca „pokušava“ riješiti ovu situaciju na uštrb radnika, koristeći njihovo strpljenje, i dovodi ih do ovakvog očajničkog čina, da su radnici jedne javno zdravstvene ustanove prisiljeni uručivati Otkaz ugovora o radu nakon dva mjeseca agonije i četiri neisplaćene plaće, a da se u javnosti šalje slika da menadžment s ovakvim stanjem u koje su dovedeni radnici nema nikakve veze - navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata dodaju da su njihovi predstavnici u HNK Podružnica Opća bolnica i Dom zdravlja Konjic posljednjih nekoliko dana imali sastanke s menadžmentom obje ustanove tokom kojeg se razgovaralo o problemu deblokade računa obje ustanove te mogućim rješenjima.

- Menadžment nije mogao dati definitivan odgovor na pitanje kada bi do deblokade moglo doći. Razumijemo da menadžmentu nije lako, ali problem neuplate doprinosa seže u 2007/2008 godinu i sramotno je da se do sada nije učinilo ništa na rješavanju tog problema, a i ako se činilo očigledno nije dalo rezultate jer inače do ove blokade ne bi ni došlo.

Želimo se da se menadžment ustanove Doma zdravlja i Opće bolnice, pa i osnivači, uključe u rješavanje ovog problema, da to ne ostane na praznim obećanjima, nego i konkretnim prijedlozima i sprovedbom tih prijedloga. Nadamo se da će se svi odgovorni uključiti u ovo i da neće dozvoliti da dođe do kolapsa kako primarne tako i sekundarne zdravstvene zaštite općine Konjic - istaknuto je u saopćenju.

U zaključku su naveli kako podršku u ostvarivanju svojih prava imaju od svih kolega u HNK, kao i Federacije BiH te da će je iskoristiti kroz sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.