DOĆI DO CILJA

BiH i Crna Gora potpisale dokument o saradnji u traganju za nestalim osobama

Dok god se jedno lice vodi kao nestalo, mi ćemo se baviti traženjem, rekao je Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore

N. Aj.

Potpisani dokumenti

Foto: Institut za nestale osobe


Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, potpisali su danas u Sarajevu Radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Potpisanim dokumentom bliže se uređuje postupak razmjene raspoloživih informacija i dokumentacije od značaja za rješavanja pitanja nestalih osoba kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa zajedničkih ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, njihova primopredaja, izviđanja i zajedničkog obilježavanja i finansiranja svih aktivnosti.

Jurišić je istakao kako je saradnja sa Crnom Gorom po pitanju nestalih osoba izuzetno dobra.

  • Sa potpisivanja sporazuma

    Sa potpisivanja sporazuma

    Foto: Institut za nestale osobe


- Zahvaljujući ovom dokumentu naša saradnja će biti još efikasnija i rezultati će sigurno biti primjetni te ćemo doći do našeg cilja, pronalaska svih nestalih osoba - kazao je Jurišić.

Sa njim se složio i Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore koji je kazao da je u cijelom procesu bilateralna saradnja nezamjenljiv mehanizam.

- Ovo danas je potvrda da mi na tom nivou uređujemo naše odnose. Iza nas su desetine hiljada riješenih slučaja, ali i još mnogo neriješenih. Dok god se jedno lice vodi kao nestalo, mi ćemo se baviti traženjem - rekao je Đukanović.

Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije i žrtve proteklog rata, još uvijek se traga za 11.000 osoba. Istovremeno, u mrtvačnicama na području bivše Jugoslavije nalaze se posmrtni ostaci više od 4.000 neidentifikovanih žrtava.

Više o:

BiH Crna Gora Nestali
NA VRH

Podijeli članak na