ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović nakon sastanka s Eskobarom: Poruka koju smo mogli da čujemo je da je rješavanje svih pitanja nužno

Prokomentirao je i izjave predsjednika Hrvatke Zorana Milanovića vezane za genocid u Srebrenici. Podsjetimo da je Milanović jučer Džaferovića nazvao "mudžahedinom iz Kaknja"

Šefik Džaferović. A. Čengić

Piše: A. Čengić

8.12.2021

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom (Escobar), a prisustvovali su i zamjenik izvršnog direktora za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Marko Makovec, kao i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler) i ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric).

Odmah po završetku sastanka Milorad Dodik je napustio zgradu Predsjedništva BiH i nije davao izjave za medije.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka kratko je rekao da je poslana poruka da je rješavanje ključnih pitanja nužno.

- Poruka koju smo mogli da čujemo je da je rješavanje svih pitanja nužno, da mora funkcionirati Predsjedništvo BiH, državni parlament, Vijeće ministara BiH - kratko je rekao Džaferović.

Rekao je da se o svim pitanjima treba raspravljati u institucijama Bosne i Hercegovine.

s obzirom na to da je za u petak sazvano zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske o preuzimanju nadležnosti, Džaferović je rekao da to nije put kojem treba da ide BiH.

- Tim postupkom NSRS samo dalje možemo otići u eskalaciju političkog stanja u našoj zemlji - poručio je Džaferović.

Prokomentirao je i izjave predsjednika Hrvatke Zorana Milanovića vezane za genocid u Srebrenici. Podsjetimo da je Milanović jučer Džaferovića nazvao "sponzorom mudžahedina u Kaknju".

- Takve izjave ne priliče osobi koja je šef jedne države. Nakon tih njegovih prvobitnih izjava i njihove osude, poslao sam poruku za saradnjom za rješavanjem otvorenih pitanja, a onda sam jučer dobio iste poruke. Uz to još i uvrede i laži. On što se mene tiče sve više postaje beznadežan slučaj - rekao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.