ZBOG POSKUPLJENJA

Uputili apel: Narodnoj kuhinji "Imaret" iz Tuzle nestaje hrane

Na 19 punktova u Tuzli, Kalesiji, Gračanici i Lukavcu svakodnevno se dijeli 2.400 obroka

N. Aj. / Anadolija

8.12.2021

Narodnoj kuhinji "Imaret" nestaje hrane - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica Narodnoj kuhinji "Imaret" iz Tuzle nestaje hrane. Budžet za 2021. godinu je planiran u iznosu od dva miliona KM, ali je tokom godine došlo do poskupljenja brašna, ulja, povrća… tako da je pod upitnikom funkcionisanje kuhinje u prva tri mjeseca 2022. godine, javlja Anadolu Agency.

- Narodna kuhinja dobija novac iz budžeta Tuzlanskog kantona, gradova Tuzla, Gračanica i Lukavac te Općine Kalesija. To je nekih 25-30 odsto naših godišnjih potreba. Svi znamo da se nekad kasni sa usvajanjem budžeta i dok budžet bude operativan zna proći mjesec, dva ili tri. Zbog toga smo uputili apel pravnim i fizičkim licima da nam pomognu kako bi 2021. godinu završili, a da nikog od naših korisnika ne ostavimo bez obroka. Već je taj apel imao odjeka jer nam je stigla donacija iz Živinica, ali na dugoročnom planu potrebna nam je pomoć šire zajednice da ovu krizu prevaziđemo - kaže Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora "Merhamet" iz Tuzle u okviru kojeg egzistira Narodna kuhinja "Imaret".

Raste i broj korisnika

Na 19 punktova u Tuzli, Kalesiji, Gračanici i Lukavcu svakodnevno se dijeli 2.400 obroka. U Narodnoj kuhinji "Imaret" su početkom godine otvorili svoju pekaru, a ranije su instalirali liniju za preradu mesa.

- Dnevno nam je za proizvodnju hljeba potrebno između 400 i 600 kilograma brašna. Vreća brašna od 25 kilograma je sa 14,5 KM poskupjela na 21,5, pa na 24 KM, a govore nam da će ići i do 30 KM. Na četveročlanu porodicu ide hljeb od 800 grama, a vikendom dijelimo tzv. suhi obrok i petkom nam je za proizvodnju hljeba potrebno i do 1.200 kilograma brašna. Poskupjelo je ulje, povrće i sve druge potrepštine. Uporedo s tim, raste i broj naših korisnika. Prošli četvrtak (4. novembra op. a.) imali smo čak deset novoprijavljenih korisnika. I ranije je bilo jasno da kuhinja ne može funkcionisati bez podrške pravnih lica i građana koji su nam uvijek pomagali. Trenutna situacija je veoma teška i zato smo uputili apel za pomoć kako niko od naših korisnika ne bi ostao gladan - ističe Husanović.

Svakodnevno nosimo 230 obroka na kućni prag

Mesa i mesnih prerađevina imaju dovoljno jer količine mesa prikupljenih za Kurban-bajram su dostatne za cijelu godinu. Otvaranjem pekare planirane su uštede, ali zbog poskupljenja brašna na kraju godine bit će isti trošak kao i da su kupovali gotov hljeb od dobavljača.

- Pored 2.400 obroka koje dijelimo na 19 punktova, svakodnevno nosimo 230 obroka na kućni prag. Obroke nosimo teško bolesnim građanima. U toku ramazana podijelili smo 14.200 iftara koje smo, također, nosili na kućni prag. Nikog nismo ostavili gladnog, ali smo morali uputiti apel za pomoć, jer je trenutna situacija zaista teška - zaključuje Mensura Husanović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.