OBILNE PADAVINE I VJETAR

Upaljen crveni meteoalarm za Mostar, a narandžasti za Sarajevo, Banju Luku i druge gradove

U Mostaru se očekuje da padne kiše od 50 do 80 litara po metru kvadratnom

Tokom jednih od posljednjih poplava u BiH. Arhiv

Piše: N. Aj.

9.12.2021

Danas se očekuju obilne padavine na šta su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda prije nekoliko dana najavili uz napomenu da su moguće poplave.

Upaljen je crveni meteoalarm za područje Mostara, gdje se očekuje da padne od 50 do 80 litara po metru kvadratnom.

Narandžasto upozorenje zbog kiše na snazi je za regije Livna, Sarajeva i Trebinja, gdje se očekuje od 30 do 60 litara po metru kvadratnom za 24 sata, objavljeno je na stranici Meteoalarm.

Zbog jakog vjetra narandžasti meteoalarm upaljen je i za područja Banje Luke i Livna, a prognozirani su udari snage od 50 do 70 kilometara na sat.

Žuti meteoalarm zbog najavljenih jačih udara vjetra upaljen je i za regije Višegrada, Trebinja, Foče, Sarajeva i Mostara, a zbog kiše za banjalučki i fočanski kraj.

- Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna i evakuacija. Djelujte u skladu sa svjetima koje su dali ovlašteni organi! Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama - preporuke su Svjetske meteorološke organizacije.

Crveni meteoalarm ukazuje na veoma opasno vrijeme, narandžasti na opasno, a žuti na potencijalno opasne vremenske prilike.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.