TRIBINA U STAROM GRADU

Softić na tribini SDA: Ako Dodik nastavi s ovom politikom prijeti nestanak ili naše domovine ili RS

Mi smo u teškom trenutku, prelomnom času, raskrsnici, rekao je

Sa sinoćnje tribine. SDA

H. J. I.

9.12.2021

Prvi ciklus tribina posvećenih aktuelnoj političkoj situaciji u državi koje organizira KO SDA Sarajevo, zaključen je u utorak u sarajevskoj općini Stari Grad. 

Prvi se obratio Abdulah Skaka, predsjednik OO SDA Stari Grad Sarajevo. 

- Od Stranke demokratske akcije, koja je otprilike počela iz Starog grada, očekuje se da reformiše, gradi i radi na stvaranju novih vrijednosti. Mi smo se unazad deset godina trudili i pokušavali tražiti nove pravce, nove vizije i ideje. Žao mi je što ovaj događaj nismo organizirali u većem prostoru, ali kad SDA izgubi lokalne izbore, kada prilično loše stoji u Starom Gradu, očekuje se da se ljudi povuku od nas. Ovaj događaj nam pokazuje da SDA nije izgubila u Starom Gradu i da se vraća jača. Jedni druge smo poželjeli, korona nas je razdvojila, a mi najbolje artikulišemo ovako, jer mi nismo Facebook ni Instagram vlada - poručio je Skaka.



Napraviti korak više

Sedin Kahriman vd. predsjednik KO SDA Sarajevo najavio je skorašnje okončanje procesa rekonstrukcije OO SDA u Starom Gradu. Osvrnuo se na protekli izborni ciklus i najavio promjene u pristupu i kadrovskoj politici SDA u Sarajevu. 

- Moram reći da smo kroz niz posjeta i razgovora koje smo imali s rukovodstvom OO SDA Stari Grad, uz dodatne radne sastanke, mi zapravo u procesu rekonstrukcije i osnaživanja OO SDA Stari Grad. Taj proces namjeravamo okončati do kraja ove godine. Vrlo je važno da se adekvatno pripremimo i ojačamo OO SDA Stari Grad. 

Čestitam na svim dosadašnjim rezultatima, ali znamo da je potrebno napraviti korak više. Stepen jedinstva i povjerenja moramo podići na viši nivo, a s našim građanima i članstvom razgovarati svakodnevno. SDA će na naredne izbore izaći s jasnim programom i posebnom pažnjom prema kadrovskoj politici. Želimo najbolje među nama, one u koje narod ima povjerenje. Iz prošlih izbora možemo izvući brojne zaključke i naučiti brojne lekcije – poručio je Kahriman.


Mahmutbegović: Šta je državno, državno je

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica SDA i potpredsjednica Federacije BiH osvrnula se na aktuelne sastanke i pregovore o izmjeni Izbornog zakona. Otvoren poziv uputila je članovima probosanskih stranaka koji tokom pregovaračkog procesa u javnost plasiraju neistinite izjave. 

- Ubijeđena sam da će SDA na sljedećim izborima biti pobjednik, iako mi neki prigovaraju da pričam viceve kada to kažem. Nakon ovih obilazaka i posjeta brojnim općinama, ja sam u to s razlogom ubijeđena. Želimo da razgovaramo, čujemo vaša pitanja i sugestije i da sve ono što nemate priliku reći nigdje drugo, kažete nama večeras. Ovo nije borba ni za politiku ni za stranku, već borba za državu. 

Šta je državno, državno je i mi ćemo se za te institucije boriti, jer su svrha našeg postojanja. Želimo mir, a naše opredjeljenje je odbrana tih institucija, politički i pravno. U toj borbi predsjednik Izetbegović nije sam. Nakon svake runde pregovora, mnogi odmah potrče u Beograd ili Zagreb na dodatne konsultacije. On ne ide nigdje. On ostaje u svom Sarajevu i svojoj državi. Mi smo njegova snaga i stojimo iza njegovih poteza - kazala je Mahmutbegović.

Ona je poručila da se Izborni zakon neće skrojiti prema željama i potrebama jednog čovjeka i jedne stranke, po kojem bi se neko nacrtao u Predsjedništvu. 

- Izborni zakon mora biti promijenjen, mi svi to želimo. Ali to se neće desiti pod uslovima u kojim ćemo nacrtati jednu osobu, iz jedne političke stranke, kojoj je garantirano mjesto u Predsjedništvu, a da pri tome ne mijenjamo ništa u Domu naroda. Struktura, pozicija i funkcija tog Doma ponekad je važnija od sastava članova Predsjedništva. Pozivam sve one koji žele dobro državi da ne budu sebični ni uskogrudni. Da se ne ponašaju ovakako kako se ponašaju u svojim nastupima i komentarima nakon sastanaka i pregovora, izjavljujući kako su se SDA i HDZ dogovorili. Oni su svjesni da ne govore istinu i da se bore samo za stranačku politiku i glasove. Nama je do države i pozivam ih da prestanu biti sebični - zaključila je Mahmutbegović. 


Dva moguća radikalna ishoda

Završno obraćanje imao je Safet Softić, potpredsjednik SDA.

 - Mi smo isprva željeli samo radne sastanke s našim članstvom, kako bismo napravili neku dijagnozu stanja na terenu, ali Sedin Kahriman je sa svojim timom napravio ove tribine, iste ovakve u svim drugim opštinama, vrlo posjećene s angažiranim diskusijama i ja od srca čestitam Sedinu Kahrimanu na trudu i naporu. 

Mi smo u teškom trenutku, prelomnom času, raskrsnici. Želim ponoviti da postoje dva moguća radikalna ishoda: nestanak naše domovine, ili nestanak RS-a. Ukoliko Dodik nastavi s ovakvom politikom, ovaj drugi scenarij je vrlo vjerovatniji. Planski i smišljeno se planira nervoza i depresija, kako bi narod bio potpuno obezglavljen i pronalazio spas u odlasku. Mi smo se vezali za SDA i ona je najveća i najorganiziranija politička stranka u BiH. Moramo biti njeni ponosni članovi, jer niko je ne zna mrziti kao oni koji su se dobro najeli u SDA. Znajte da je Dodiku teže nego nama, jer sve što on priziva povratkom tzv. izvornom Dejtonu, mi smo prenijeli na državu Bosnu i Hercegovinu - zaključio je Softić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.