NAKON SASTANKA PIC-A

Zaharova: Privatna osoba Šmit ne može predsjedavati tako naprednim, organizovanim odborom

Vjerujemo da je takav dokument otvoreno kršenje unutrašnjih pitanja suverenih država, kao i primjer očitog iskrivljavanja stvarne situacije u državi, rekla je

Marija Zaharova. Agencije

H. J. I.

9.12.2021

Ruska Federacija nije učestvovala u radu posljednje sjednice Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, nanovo su odbili potpisati zajednički kominike nakon sjednice, te su izadali zasebno saopćenje o tome šta misle o zaključcima sjednice. 


Naša zabrinutost nije uzeta u obzir

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova (Zakharova) iskoristila je redovnu pres konferenciju u Moskvi da se osvrne na sjednicu i zaključke.

- Sastanak političkih direktora PIC-a u Sarajevu održao se bez učešća Rusije. Desilo se to prvi put u 26 godina dugoj historiji multilateralnih napora da se pomogne rješavanjima nakon sukoba. Iznova smo ponavljali našim partnerima iz upravnog odbora da privatna osoba, građanin Njemačke Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ne može predsjedavati tako naprednim, organizovanim odborom. 

To podriva status sve međunarodne zajednice u BiH. Nažalost, naša zabrinutost nije uzeta u obzir. Odbili smo se priključiti konačnom komunikeu sastanka u Sarajevu, a koji je usvojen 8. decembra. Vjerujemo da je takav dokument otvoreno kršenje unutrašnjih pitanja suverenih država, kao i primjer očitog iskrivljavanja stvarne situacije u državi - rekla je Zaharova. 


Nametanje interesa bh. građanima

Nastavljajući na ovo Zahrova je kazala kako je sve ono što se dešava u BiH pokušaj nametanja tuđih interesa građanima Bosne i Hercegovine.

- To je još jedan pokušaj da se nametnu nečiji interesi građanima BiH. Zabrinuti smo i smatramo da takvi interesi samo pogoršavaju krizu koju su vanjski faktori prouzrokovali u BiH, ne doprinosi stvaranju među-etničkog dijaloga, međusobnom razumijevanju, povjerenju i ujedinjenoj agendii, okrenutoj budućnosti. 

Predlažem vam da pogledate saopćenje ruske ambasade u Sarajevu, objavljeno na web stranici ambasade, a koje su objavili mediji u regiji. Pozivamo sve međunarodne aktere u rješavanju sporova u BiH da poštuju prinicpe Dejtona, kao i 25 godina staru praksu multilateralne saradnje, za što bržu normalizaciju situacije u zemlji - zaključila je Zaharova.

Pored teme Bosne i Hercegovine portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova dodirnula se tema Ukrajine i tamošnje situacije, Samita za demokratiju koji u online formatu danas počinje u Vašingtonu, te nedavnih izjava američkih zvaničnika kako o stanju u Ukrajini tako i o odnosima sa Rusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.