ISPOVIJEST

Hasan Kadirić, rudar koji je preživio nesreću u „Đurđeviku“: Ne mogu da spavam, prvo ću otići na Raifov mezar

Kadirić taj 4. decembar, sigurno, nikada neće zaboraviti. Preživio je, ali je izgubio kolegu i velikog prijatelja

Hasan i rahmetli Raif na protestima u Sarajevu. Avaz

Piše: N. Ajnadžić

10.12.2021

U teškoj nesreći koja se u Rudniku mrkog uglja „Đurđevik“ desila prošle subote život je izgubio komorat Raif Čamdžić, dok je njegov prijatelj Hasan Kadirić teško povrijeđen.

Kadirić taj 4. decembar, sigurno, nikada neće zaboraviti. Preživio je, ali je izgubio kolegu i velikog prijatelja.



Izgubio svijest

- Nismo imali istu nafaku da ostanemo živi - govori Kadirić na početku razgovora za „Dnevni avaz“, dok još leži u UKC-u Tuzla.

Kaže kako niko nije očekivao da se u jami nešto dogodi.

- Sve je krenulo iznenada. Nikad ne sumnjamo da će se nešto desiti. Dešavalo se mnogo drugih stvari, ali u tim prostorijama nije. To je bio pripremni hodnik gdje se pravi priprema za otkope. Tu nema pritiska, nema ništa. Desi se da opada, ali ima podgrada da čuva. Ali, eto, neka jača sila je bila da to sve polomi - kaže Kadirić.

On je, kako kaže, kada se ugalj na njih obrušio, izgubio svijest.

- Probudio sam se u bolnici. Punih 12 sati sam bio na respiratoru, probudili su me u šoku. Imaju momci koji su sve vrijeme bili tu, koji su me iznijeli, ogrnuli, spasili - govori Kadirić.

Hljeba od rudarskog posla, kaže, nema.

- Poslije ove nesreće sigurno se neću vratiti u jamu. To je definitivno, po cijenu kada bih ostao bez posla. Izgubio sam najboljeg prijatelja, osamdeset centimetara je bio udaljen od mene. On je mrtav, a ja živ... Ne spavam nikako, ne mogu. Ode mi misao na njega. Svaki dan smo sjedili, pili kafu poslije posla, onda svako svojoj kući, svojoj djeci - na rubu suza priča Kadirić.


Obići će mezar

Kaže da je Raif skromno živio, a za njega ima samo riječi hvale, kao i za njegovu porodicu.

- Nosili smo hranu da zajedno jedemo u jami. Baš smo svi bili kolegijalni. Znamo se već dugo. Ovo mu je bio drugi ugovor koji je potpisao, i to dan ili dva prije smrti. Ja sam mu bio brigadir sve vrijeme, bio sam prvi kopač, on je uvijek bio meni iza leđa. Što bi se reklo, čuvali smo jedan drugog, pazili smo se kao braća - govori nam Kadirić.

Kada izađe iz bolnice, kako kaže, prvo što će uraditi jeste otići svom prijatelju na mezar.

- Neću ići svojoj kući, ženi i djeci, odoh prvo njemu. Moj se život nastavio, ali više ništa nije isto - zaključuje Kadirić.


Nisam skroz polomljen

- Izašao sam iz šok-sobe. Imam istegnuće vratne kičme, rame lijevo mi je iskočilo, desni zglob i ligamenti su popucali. Nisam polomljen skroz, hvala Bogu. Pluća su mi malo nagnječena, pomjerena na jednu stranu, ali bit će to dobro - kazao nam je Kadirić o svom zdravstvenom stanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.