INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE

Upućen poziv premijeru Kanade: Sarađujte sa NATO saveznicima kako bi deeskalirali i jačali sigurnost i stabilnost u BiH

Kao članica NATO-a i lider u međunarodnom miru i humanitarnim naporima, hitno je potrebna oštra osuda srpskog člana Predsjedništva BiH gospodina Dodika

Juatin Trudeau. Ilustracija

Piše: E. T.

10.12.2021

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGC) apeluje na Vladu Kanade da se brzo i čvrsto pridruži našim NATO saveznicima kako bi osudili i poduzimali mjere protiv gospodina Milorada Dodika (tročlanog p srpskog člana Bosne i Hercegovine rezidencija) poziva na otcjepljenje, kršenje Općeg okvirnog sporazuma za Mir u Bosni i Hercegovini (Daytonski mirovni sporazum), i napadi na širu vladavinu prava u zemlji.

Kanada mora surađivati sa NATO saveznicima, i vladinim organima Bosne i Hercegovine kako bi osigurali očuvanje i stabilnost teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

IGC poziva vladu Kanade da se pridruži vladama Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, kako bi:

1. Čvrsto osuditi postupke bosanskih Srba člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Milorada Dodika

2. Surađujte sa NATO saveznicima kako bi deeskalirali i jačali sigurnost i stabilnost u BiH

3. U vanjskoj politici Kanade prioritet prevenciji zločina u Bosni i Hercegovini

Kao članica NATO-a i lider u međunarodnom miru i humanitarnim naporima, hitno je potrebna oštra osuda srpskog člana Predsjedništva BiH gospodina Dodika. Od svojih mirovnih snaga do članstva u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira Daytonskog sporazuma, Kanada je povijesno odigrala instrumentalnu ulogu u podržavanju ljudskih prava i mira na Balkanu. Doista, izuzetna i uzorna predanost Kanade miru i sigurnosti u cijelom svijetu bila je na čelu njezine vanjske politike – pristup koji je danas neposredno potreban u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječio još jedan val nasilja i etničkog čišćenje i osigurati da se "nikad više" netko ne bi suočio užas genocida.

Nadamo se da će ovo pismo pokrenuti promptnu akciju Kanade po ovom pitanju i da će Vlada Kanade doprinijeti sprečavanju još jednog etničkog čišćenja koje prijeti ovoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.